RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Обстріли Києва: вчені просять врятувати експозицію відомого музею

Вчені Національного науково-природничого музею після чергових російських обстрілів Києва просять врятувати експозиції. Зокрема йдеться про зразки зниклих та унікальних тварин.

Про це повідомляє пресслужба музею.

Зазначається, що під час масованого ракетного обстрілу столиці 10 жовтня постраждала споруда музею, збудована у 1911 році. За попередніми оцінками загальна сума завданих збитків становить близько 1,5 мільйона гривень.

Так, вибухова хвиля пошкодила фасад, побила скляні стелажі, на яких розміщені експонати. Також вибито сторічні 2,5 метрові вікна з оригінальними рамами та склом на трьох поверхах будівлі.

"Їх негайно необхідно замінити задля збереження унікальної для Європи експозиції, що опинилася майже просто неба у дощову осінь. Оцінка всієї завданої шкоди ще триває, але наразі відомо орієнтир вартості заміни вікон, що становить близько 1,5 млн грн. Кошти необхідно збирати якомога швидше, адже це буквально питання життя та смерті для унікальних музейних експонатів, які неможливо було вивезти з музею у безпечне місце через їх фізичні габарити, крихкість та інші обмеження", - зазначають науковці.

Зокрема, йдеться про зниклих та унікальних тварин. Вік деяких колекцій музею - близько 200 років. Вибухи експонати не пошкодили, однак через вибиті вікна їм загрожує вологість.

"Природничі предмети - натуралії - дуже специфічне культурне надбання. Волога призводить до утворення грибка та плісняви, які повністю зруйнують об'єкт. Це може призвести до незворотних процесів. У нас багато ексклюзивних колекцій ще з XVIII сторіччя, унікальних для Європи та світу, і ми не можемо допустити їхньої втрати", - наголошують вони.

У Національному науково-природничому музеї НАН нагадали, що загалом ЮНЕСКО підтвердило пошкодження через російську агресію 199 історичних об’єктів у 12 регіонах країни. Серед них - 84 церкви та інші релігійні об’єкти, 37 історичних будівель, 37 будівель для культурної діяльності, 18 пам’ятників, 13 музеїв та 10 бібліотек.

Від нещодавніх обстрілів столиці постраждало ще кілька закладів культури. З-поміж них - Національний музей Тараса Шевченка, Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

Нагадаємо, у Києві з 10 жовтня знову запрацював фунікулер - вперше за час повномасштабної війни з Росією.