RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Вулицями пересувалися на човнах: як виглядала Базарна площа під час великої повені в Києві. Фото

Завдяки архівним світлинам можна не лише побачити, яким був Володимирський собор у столиці 130 років тому, але й зануритися в атмосферу великої київської повені, коли мешканці пересувалися вулицями на човнах.

Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб Корінного Киянина".

"Базарна площа у Передмостовій слобідці", - йдеться у повідомленні.

Передмостова або Передмістна слобідка була поселенням в одному з районів Києва, що розташовувалося на лівому березі Дніпра, навпроти Лаври, з кінця XVIII століття. Поселення заселяли переважно робітники, які працювали на заводі "Арсенал". Назву почали використовувати з середини XIX століття, після того як у 1853 році Передмостову слобідку з'єднали з правобережною частиною Києва Миколаївським ланцюговим мостом. Кияни також називали цю місцевість "Венецією" через численні затишні затоки. Звідси походять назви острова Венеція та Венеційської протоки між цим островом і Долобецьким островом. У жовтні 1923 року поселення приєднали до Києва.

У 1931 році фахівці зафіксували найбільшу повінь в історії Києва. Передувала цьому дощова осінь 1930 року, коли вода вже просто не вбиралася у ґрунт, а була схожа більше на болото. Взимку випала рекордна кількість снігу, що перевищила норму у півтора-два рази. А весна 1931 року почалася в столиці досить пізно, однак, коли 19 березня неочікувано потепліло до 14 градусів, річки Десна, Прип'ять та Дніпро вийшли з берегів.

Читайте також: Як виглядала понад 100 років тому вулиця у Києві, названа на честь Нестора-літописця: цікаві фото

Вода увірвалася на вулиці Подолу, затопила його цілком аж до пагорбів. Спочатку вона залила погреби і підвали, а згодом увірвалася у кімнати перших поверхів. Згідно переказів, кияни ловили рибу прямо у себе вдома. 2 травня 1931 року рівень води у Дніпрі був на 8,53 метра вище за умовний нуль.

Рятувальники плавали по Подолу на човнах, виловлюючи громадян, які не вміли плавати, але частіше постраждалі пересувалися вулицями самі, потопаючи у воді по пояс, а то й по груди. А мешканців Труханового острова та Слобідки знімали з маківок їх затоплених по даху будинків.

Рівень води знизився лише в кінці травня і після таких руйнівних наслідків влада почала приділяти більше уваги прогнозу київських паводків.

На жаль, Передмостову слобідку спіткала трагічна доля, адже у 1943 році німецькі війська зруйнували будівлі поселення. У 1960-х роках на цьому місці створили Гідропарк, через який тепер проходить Святошинсько-Броварська лінія метрополітену та Броварський проспект.

Раніше ми показували, як виглядали киянки на початку ХХ-го століття.

  • Вас може зацікавити:

На місці садиби і ставка тепер театр: фото площі Франка у Києві у ХІХ сторіччі

Як раніше виглядало озеро на Березняках у Києві: фото 1950-70-х років

Милі будинки і залізнична станція: як виглядала Дарниця 100 років тому