RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Знищення старого Києва: чому забудовникам ніхто не може перешкодити

Забудовники активно користуються відсутністю наказу про історичний ареал і можуть будувати багатоповерхівки без узгодження з міністерством культури України.

Про це йдеться в статті "Апострофа".

Історичний ареал - це встановлена на рівні наказу профільного міністерства зона, в який Мінкульт контролює будь-які будівельні роботи, реагує на загрози руйнування будинків, проводить нагляд за виконанням робіт з дослідження, консервації, реабілітації, реставрації, ремонту, пристосування і музеєфікації пам'яток, а також погоджує розміщення реклами.

Згідно із законодавством, будь-які роботи в історичному ареалі, в тому числі і земельні, повинні бути узгоджені з МКІП.

Журналісти "Апострофа" вирішили дізнатися у Мінкульту, чому міністерство досі не затвердило зони історичного ареалу.

У своїй відповіді працівники МКІП написали емоційний текст, в якому намагаються виправдати відсутність наказу, але в підсумку підтверджують, що історичного ареалу в Києві не існує, чим і користуються забудовники.

"Міністерство стверджує, що наведена в нашому запиті інформація про те, що в Києві не діє наказ про історичний ареал не відповідає дійсності і рекомендує ознайомитися з актуальною інформацією на офіційному сайті МКІП за відповідним посиланням, що ми і зробили. Також МКІП стверджує, що існуючі на сьогодні історичні ареали міста Києва були встановлені історико-містобудівним опорним планом, затвердженим рішенням Київської міської ради в складі генерального плану міста Києва", - йдеться в статті.

За даними "Апострофа", в генеральному плані Києва є "історичний ареал", але його не затвердили на законодавчому рівні. Постанова Кабміну №318 свідчить, що історичний ареал затверджується не Київрадою, а профільним міністерством на рівні наказу, але цього розпорядження немає.

Ця ж постанова зазначає, що "відповідальними за визначення меж та режимів використання історичних ареалів є Мінкультури і уповноважені ним органи охорони культурної спадщини". Цей факт був підтверджений Верховним судом України в 2019 році, коли було вказано на "відсутність затверджених меж історичного ареалу міста Києва".

МКІП в останньому абзаці своєї відповіді на журналістський запит визнав відсутність історичного ареалу.

"Варто зазначити, що в останньому абзаці МКІП все ж визнав відсутність історичного ареалу, зазначивши, що має всю необхідну актуальну науково-проектну документацію щодо історичного ареалу Києва, але до сих пір її не затвердив. Між тим, відсутністю наказу про історичний ареал активно користуються забудовники, які можуть будувати без погодження з міністерством - всі питання по будівництву можна "вирішити" на рівні місцевої влади", - сказано в матеріалі "Апострофа".

Читайте також матеріал "Апострофа": Міністерство знищення Києва: як Мінкульт змінює історичний вигляд столиці.