RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Кожен з магазинів мав підземний склад і кілька входів: як будували Гостиний двір у Києві, фото

Унікальний Гостиний двір, створений за проектом архітектора Луїджі Руска, збудували ще на початку ХІХ століття.

Тематична Facebook-спільнота "Спрага" розповідає історію будівництва Гостиного двору та публікує архівні світлини.

Будівництво розпочалося у 1809 році. Новий Гостиний двір планували звести на місці знесеного старого. Влада хотіла створити торговий комплекс у вигляді замкнутого прямокутника з внутрішніми службовими приміщеннями, до яких вели шість воріт.

Читайте також: Коли шахи були великими: в мережі показали фото незвичайної гри в центрі Києва в 1920-ті роки

Прообраз нинішніх супермаркетів хотіли створити двоповерховим, але планам завадили пожежа 1811 року та війна, яка розпочалася у 1812. Над уже збудованим першим поверхом спорудили дах, після чого Гостиний двір надовго залишився одноповерховим. На території комплексу були розташовані понад 50 магазинів, кожен з яких мав підземний склад, зовнішній та внутрішній входи.

У 1828 році на об'єкті знову з'явилися будівельники - проводилася рекострукція для ліквідації наслідків пожежі. У Гостиному дворі також знаходилися одночасно цехові будинки, склади, майстерні та магазини.

"У 1886 р. цех подільських шевців перетворився на спілку кустарів Взаємодопомога, яке проіснувало до 1927 р., коли під тиском артільної молоді старі майстри залишили своє товариство. Причина їхнього відходу банальна: заздрість заможності майстрів, наявність у них майна, торгівлі тощо. Після перебудови у 1828 р. Гостиний двір проіснував у такому вигляді ще майже півтора століття", - зазначають автори публікації.

Після Другої світової війни Гостиний двір виглядав жалюгідно - двори заросли кропивою, лопухами та подорожником, усюди було сміття. Гостям доводилося відчувати сморід від громадської вбиральні та Житнього ринку.

Після завершення бойових дій Гостиний двір прибрали, а на території комплексу знову почали працювати магазини та різноманітні контори. Чергова реконструкція проводилася у 1980-1982 роках, за підсумками якої будівля отримала другий поверх.

Раніше ми публікували унікальні фото печери в Києві, яку засипали більшовики в 1930-х роках.

Вас може зацікавити:

Нудьга і тиша: що зараз відбувається на колись культовому київському ринку "Петрівка"

Як виглядала київська "Голгофа", поки її не зруйнувала радянська влада: архівні фото

Один з перших у світі масивів на намивних ґрунтах: як будувалася київська Русанівка, фото