RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Нудьга і тиша: що зараз відбувається на колись культовому київському ринку "Петрівка"

На місці книжкового ринку "Петрівка", який планували знести у 2021 році та збудувати торгово-розважальний центр, зараз тиша – більшість яток просто зачинені, а продавці інших відверто нудяться чекаючи покупців.

Про це написав журналіст Несенюк Микола на своїй Facebook-сторінці.

Він підкреслив, що на ринку "букініст", що знаходиться неподалік, ситуація схожа – продавці, оточені горами книжок, виданих в СРСР, які онуки померлих бабусь та дідусів-книголюбів завозять туди центнерами.

За словами журналіста, усе свідчить про те, що існувати книжковому ринку залишилося недовго і причин цьому декілька. Головна із них – це те, що припинився масовий експорт книжок з Росії, який і сформував нинішнє покоління сорока-п’ятдесятирічних людей.

Читайте також: Більшість тунелів зводили на поверхні землі: як будували метро Оболонь у Києві, архівні фото

Українську літературу, якої зараз стає усе більше в книгарнях, читають вже інші люди.

"Ті, що десятиріччями жили у фальшивій реальності московської пропаганди, перемістилися трохи далі. Туди, де у вихідні тягнеться нескінченний "блошиний ринок", на якому продають чи намагаються продати старе барахло, винесене із бабусиних шаф разом із книжками. У цьому є щось символічне – люди, які в упор не бачили реального життя, десятиліттями ховаючись у світ московських книжок та серіалів, тепер торгуються між собою за ношений одяг та заржавілі чайники", - прокоментував Несенюк Микола, додавши, що уже незабаром на цьому місці залишиться лише станція електрички, яку перейменують слідом за станцією метро. А сучасні діти вже не зрозуміють про що йдеться, почувши словосполучення "ринок Пєтровка".

Раніше ми показували, як виглядала столична Оболонь у 1970-1980-х роках.

  • Вас може зацікавити:

Парадна брама давнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 та 20 сторіччях

Київські "джунглі": як виглядала Троєщина в 1990-ті роки

Не впізнати: як виглядав Андріївський узвіз у Києві в 1860-х роках, фото