RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Коли шахи були великими: в мережі показали фото незвичайної гри в центрі Києва в 1920-ті роки

У мережі з'явилися унікальні архівні фото гри в "живі шахи", де роль фігур виконували люди, у тому числі верхи на конях.

Історичні фото опубліковані на сторінці "Клуб корінного киянина" у соціальній мережі Facebook.

Читайте також: Тут бували Шевченко, Гоголь та Леся Українка: у мережі показали архівні фото Пущі-Водиці у Києві

На початку XX століття у країнах Європи та Америки широкий розвиток набуло створення у містах стадіонів та інших спортивних майданчиків для занять фізичною культурою. У 20-х роках такі споруди починають з'являтися й у СРСР.

Питання будівництва стадіону у Києві порушувалося ще у 1914 році, але тоді завадила Перша світова війна. На початку 20-х років завдяки ініціативі угорського політичного діяча-інтернаціоналіста Лайоша Гавро біля підніжжя Черепанової гори з'являється "Червоний стадіон ім. Л. Троцького". Проект розроблений інженером Л.І. Пільвінським. Як південна і східна трибуни використовувалися схили Черепанової гори; північну та західну збудували з уламків будівель, засипавши їх землею. Для розміщення глядачів навколо спортивного поля було влаштовано трибуни у вигляді довгих лав, складених у 10 рядів, при цьому трибуни були розраховані на 14 тисяч місць. 12 серпня 1923 року на стадіоні проводяться змагання першої Олімпіади Київщини: саме ця дата з права вважається днем народження стадіону. Після офіційного відкриття стадіон продовжували добудовувати. Так, у 1924 році трохи перебудували футбольне поле, облаштували бігові доріжки. До того ж наступного року після відкриття з'явилися роздягальні та душові.

На арені проводилися ігри в "живі шахи", де роль фігур виконували люди, у тому числі й верхи на конях. Джерела називають різні дати цього фото - від 1923 р. до 1929 р.

Раніше "Апостроф" розповідав, як виглядала Володимирська вулиця на початку XX століття.

Вас також може зацікавити:

Парадна брама стародавнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 і 20 століттях

Виникла з Іванівського шляху: архівні фото та вулиці Інститутської у Києві

Не впізнати: як виглядав Андріївський узвіз у Києві у 1860-х роках, фото