RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Система освітлення столиці під час атаки на Kyivstar працювала стабільно на відміну від Львова та Сум

Збій роботи мережі Kyivstar, викликаний атакою російських хакерів, виявив нову проблему: вуличне освітлення кількох міст залежне від послуг інтернету, які надає мобільний оператор.

Так, у ЛКП "Львівсвітло" не вимкнулось нічне освітлення, що змусило вимикати його в ручному режимі.

Така ж ситуація була і в Сумах: працівники місцевого обленерго вимикали світло вручну, 8 бригад, які мали перемкнути більше 300 підстанцій. Про таку ж проблему заявляли і в Запоріжжі.

Тим часом у Києві система вуличного освітлення працювала без збоїв. Кілька десятків хвилин через технічну несправність лінії передач миготів Дарницький міст, втім він поки не підключений до міської диспетчерської.

Як пояснюють експерти, наявна система управління зовнішнім освітленням в Києві оснащена технологіями передачі даних щодо ліній електропередач та збору даних в диспетчерський центр, однак за рахунок розгалуженої мережі та незалежних пунктів керування вона є більш стійкою, що дозволяє оперативно реагувати на зміни, швидко усувати проблеми та оптимізовувати роботу освітлення в реальному часі. Навіть за відсутності основного каналу обміну із диспетчерською - за рахунок міської незалежної резервної лінії зв'язку на технології LoRaWan. Тому освітлення у столиці працює стабільно, навіть за відсутності зв'язку з центральною диспетчерською.

При цьому система управління освітленням у Києві використовує передові енергоефективні технології, що сприяє зменшенню енергоспоживання та заощаджує понад 50% від споживання в непростий для країни та енергетики час.