RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Річниця Куренівської трагедії: фото, відео і головні факти

У цей день, 60 років тому, в Києві сталася Куренівська трагедія, яка стала однією з найбільших техногенних катастроф тих часів.

"Апостроф" зібрав інформацію про те, що сталося в 1961 році.

Рано-вранці 13 березня 1961 року відбувся прорив поверхневих вод, які скупчилися на верхній терасі розмитої ділянки третього приярка, через дамбу цієї ділянки. Система водовідведення не змогла впоратися з величезним потоком води, в результаті чого вода пройшла через основну дамбу.

Пізніше стало відомо, що передумови страшної трагедії з'явилися ще за десять років до того, як сталася катастрофа. У 1950-х роках влада столиці України отримала схвалення вищого керівництва УРСР, після чого вони приступили до ліквідації Бабиного Яру.

Як виявилося, здійснити ліквідацію було не так вже й складно. Поруч були розташовані цегельні заводи, всі відходи власного виробництва по трубах відводили прямо в відвороти яру. Загальна площа намиву становила близько одного квадратного кілометра, а шар намиву сягав 30 метрів. Те, що робила влада протягом десяти років, далося взнаки в 1961 році, коли вода нещадно знищувала все навколо.

Прорив греблі стався о 8:30 ранку. Всього за десять хвилин вода досягла Куренівки та за 30 хвилин залила площу в 30 гектарів. Все відбувалося настільки швидко, що у людей не було шансу на порятунок. Ситуацію ускладнювало й те, що це був ранок робочого дня, коли вулиці буквально були заповнені людьми. Епіцентром трагедії стали Кирилівська вулиця і трамвайне депо імені Красіна. В результаті трагедії в цих районах загинуло 52 людини.

Місцева влада намагалася приховати реальну кількість жертв трагедії. Реальні цифри залишаються невідомі навіть в 2021 році. Всього було оголошено про 145 загиблих. У мережі існують і неофіційні дані, згідно з якими під час трагедії загинуло 1,5-3 тис осіб.


Відомо, що техногенна катастрофа знищила 22 приватних одноповерхових будинки, 5 двоповерхових, 12 одноповерхових будинків і два гуртожитки. Матеріальні збитки оцінили в більш ніж три мільйони рублів. Сім'ям постраждалих громадян виплатили компенсацію в 200 тисяч рублів, понад 400 осіб переїхали в нове житло, яке надала держава.

Нагадаємо, що в цьому році 35-та річниця з дня аварії на Чорнобильській АЕС. "Апостроф" публікував раніше архівні фото, як відзначали 1 травня в Києві відразу після катастрофи на ЧАЕС.