RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Як виглядала перша телевежа у Києві: у мережі показали архівні фото 1950-х років

Історичний центр Києва часто змінював свій вигляд, але мало хто знає, що саме на Хрещатику було розміщено першу телевежу в українській столиці.

Фото об'єкта оприлюднили на Facebook-станиці "Спрга": у Києві цікаво".

Читайте також: Скільки БПЛА та ракет збили над Києвом у травні: влада озвучила цифру

"У другій половині 1940-х років було прийнято рішення відкрити перший у Києві телецентр – комплекс телевізійних студій, що транслюють телепередачі з високою чіткістю зображення. Зрозуміло, що така престижна установа мала розміститися десь у центрі міста. Але де? Хрещатик після Другої світової війни майже повністю лежав у руїнах. Вибір пав на будівлю, якій вдалося більш-менш встояти у вихорі війни – зараз це Хрещатик, 26. Стару будівлю перепланували та реконструювали", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в результаті в листопаді 1951 року з'явилася незвичайна споруда з химерним фасадом, прикрашеним безліччю арок, напівколон, і швидше нагадувала східний палац із казок "Тисячі та однієї ночі".

"За цією будівлею, ззаду, на пагорбі, що є не що інше, як залишки древнього Ярославова Вала, збудували тригранну телевізійну вежу заввишки 180 метрів. Її було добре видно не тільки з Хрещатика, а й з далеких вулиць, що швидко стали однією з визначних пам'яток Міста.У газетних публікаціях незмінно наголошувалося, що висота вежі вдвічі більша від знаменитої лаврської дзвіниці”, - йдеться у матеріалі.

Весною 1954 року київський телецентр отримав пересувні телевізійні станції, які дозволили вести трансляцію передач не лише зі студій, а й репортажі з вулиці, футбольного стадіону, показувати театральні спектаклі, концерти. Перша така трансляція проводилась із приміщення Театру опери та балету.

"Апостроф" розповідав, що в мережі показали, як виглядала столиця на початку XIX століття.

Вас також може зацікавити:

Були притулком ще в дохристиянські часи: як виглядають стародавні Китаївські печери у Києві

Як виглядав Київ у 1920-30-ті роки: архівні фотографії

Як виглядав стадіон "Динамо" у Києві в 1930-1960 роках: історичні фото