RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Головна вулиця Києва 6 разів міняла назву: архівні фото Хрещатика

У мережі опубліковано фото центру Києва 1960-х років та головної вулиці України – Хрещатика. Але не всі знають, що у 19-20 століттях назва вулиці мінялася шість разів.

Про це йдеться на Facebook-сторінці "Спрага: у Києві цікаво".

Читайте також: Київ на малюнках Тараса Шевченка: у мережі показали, як виглядала столиця на початку 19-го століття

На початку 19 століття, в 1806 році, нинішня Європейська площа отримала назву "Театральна", таку ж назву мали вулиці Хрещатик та Трьохсвятительська (ймовірно, у різний час). Пізніше, у 1837 році, назва змінилася на "вулиця Хрещатицька". Примітно, що до другої половини XIX століття багато вулиць та майданів Києва зовсім не мали офіційно затверджених назв, так, перша офіційну назву "Царська" колишня Кінна площа, як і вулиця Хрещатик, отримала тільки в 1869 році. Після окупації України більшовиками у 1923 році центральна вулиця Києва була перейменована на вул. Воровського. Ця назва протрималася 12 років.

Після окупації Києва, нацистське командування німецької армії розпорядилося перейменувати Хрещатик на Ейхгорнштрассе. Таку назву вулиця мала до 1943 року. Після відступу нацистів, центральну вулицю Києва названо її "справжнім" ім'ям, яке вона гордо носить до цього часу.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" показував фото Залізної церкви на Галицькій площі, знищеної більшовиками у 1931 році минулого століття. Унікальну церкву запропонував збудувати генерал-губернатор Безак. Урочисте закладання храму за проектом архітектора Юргенса відбулося 15 жовтня 1867 року, а освячено було 16 серпня 1871 року. Для внутрішнього оздоблення були використані деталі зі Старокиївської церкви Іоанна Золотоуста. Цей храм був першою в Російській імперії церквою, збудованою із заліза.

Вас також може зацікавити:

Вулиця, яка тричі повертала свою назву: як виглядала Прорізна у Києві в 19 столітті

Як виглядав Поділ у 1900-х роках: у мережі показали унікальні архівні фото Києва

Як виглядав Київ у 1970-1980 роках: у мережі показали історичні фото