RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

"Замок" з таємницею: фото та історія незвичайної будівлі в Києві

У Києві є унікальні історичні будівлі, які приваблюють людей своєю загадковістю. Одним із таких є будинок на вулиці Гончара, який старі кияни досі називають "дім Лапінського".

Історичні фото оприлюднено на Facebook-сторінці "Київські історії".

Читайте також: Унікальні розписи залишилися лише на фото: як виглядав Успенський собор у Києві в день вибуху, фото

"Михайло Лапінський - відомий київський психіатр, професор Київського університету, купив величезну садибу, яка розташовувалася між вулицями Бульварно-Кудрявською та Мало-Володимирською (так тоді називалася вулиця Гончара). Купив у спадкоємців барона Рудольфа Штейнгеля і у величезному будинку, що стояв на цій ділянці і виходив фасадом на Бульварно-Кудрявську, відкрив водолікарню, що стала відразу популярною, з модними водними масажами і лікувальними ваннами", - йдеться в матеріалі.

Водолікарню він назвав "Бульварно-Кудрявський санаторій". Лікарня приносила гарний дохід і Лапінський вирішив забудувати другу частину садиби, що виходила на вулицю Мало-Володимирську. Вже 1908 року з'явився дуже гарний прибутковий будинок теж у готичному стилі. У будинку було два електричні ліфти, розкішні 5-ти та 7-ми кімнатні квартири, в яких були паркетні підлоги, керамічна плитка у ванній, підвіконня з натурального каменю. Двір будинку був спроектований як справжній двір у замку - з мостом над сухим ровом, із дворовими прибудовами, де для кожної квартири були передбачені льодовик та пральня. У найбільшій квартирі цього будинку оселився сам Михайло Лапінський з родиною. Будинок виглядав як справжній замок, але найбільша таємниця цього будинку в тому, що досі ніхто не знає його імені архітектора.

"Жив Михайло Лапінський у цьому будинку до 1918 року, а потім поїхав, думав, що на кілька місяців, поки все заспокоїться, а виявилося, що назавжди. Він дістався Загреба, відкрив там приватну клініку і став професором Загребського університету. І його доля виявилася тісно пов'язаною з долею родини Булгакових”, - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що спочатку Михайло Лапінський приймав іспит з неврології у студента-медика Михайла Булгакова. І саме клініка доктора Лапінського описана в романі "Майстер і Маргарита" як притулок Майстра та поета Бездомного. Потім доля зіштовхнула його з молодшим братом Булгакова – Миколою. Справа в тому, що двоє молодших братів Михайла Булгакова, Коля та Ваня, 1919 року емігрували, причому Коля встиг закінчити гімназію, а Ваня не встиг. Миколи Булгакова доля занесла до Загреба, де вступити на природничий факультет йому допоміг саме професор Лапінський і пізніше весь час допомагав Миколі у тяжкому емігрантському житті. У результаті, Микола Булгаков закінчив Загребський університет, став всесвітньо відомим вченим-бактеріологом. А ось молодший - Ваня, гімназію у Києві закінчити не встиг і все життя працював балалаєчником у Парижі в російському ресторані.

"А ім'я Михайла Лапінського збереглося в Києві, тому що старі кияни досі називають цей будинок - "будинком Лапінського". І будинок, як і раніше, зберігає свою головну таємницю - ім'я свого архітектора" , - пише автор.

Раніше "Апостроф" розповідав, як виглядала Володимирська вулиця на початку XX століття.

  • Вас також може зацікавити:

Парадна брама стародавнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 і 20 століттях

Не впізнати: як виглядав Андріївський узвіз у Києві у 1860-х роках, фото

Виникла з Іванівського шляху: архівні фото та вулиці Інститутської у Києві