RU  UA

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

Називали "Малим Маріїнським палацом": цікава історія про маєток Полякова в Києві. Фото

Однією з найкрасивіших будівель у центрі Київ є розкішний особняк Якова Полякова, який за загальні кольори фасаду та пишний бароковий декор часто називають Малим Маріїнським палацом.

Про це пише "Вечірній Київ".

Читайте також: Як виглядав Київ на початку ХХ століття: в мережі пригадали архівні фото

Історія забудови цієї ділянки відома із середини XVIII століття. Вважається, що одним із перших власників був дворянин Дем'ян Оболонський - син генерального судді та бунчужного війська Запорізького. Він мав значне розташування імператриці Єлизавети, і в 1740-х роках отримав від неї кілька маєтків у сіл. Вже 1799 року його син Дем'ян-молодший будує на Липках свій розкішний маєток.

Однак розкішний палац недовго радував свого господаря, оскільки наприкінці 1900-х років ділянка переходить у власність лікаря Якова Полякова, який вирішує докорінно змінити зовнішній вигляд садиби. Про нового власника відомо, що він народився 1876 року і походив із дворянської родини. Закінчив медичний факультет московського університету та отримав лікарську практику у Києві. Згодом він вдало одружується з Кларою Бродською, донькою відомого підприємця та цукрового магната Лева Бродського та його дружини Флори.

У 1910 році на замовлення лікаря відомий одеський архітектор Федір Троуп’янський зводить вишуканий півтораповерховий будинок на Липках поблизу Маріїнського палацу. Будівля є однією з найяскравіших пам'яток у стилі модернізованого бароко у Києві.

У роки національно-визвольної боротьби 1917-1921 років, цій будівлі судилося стати однією з найважливіших урядових будівель в УНР. Після переїзду з готелю "Савой" Хрещатиком протягом 1917-1919 років у ньому розмістилося Генеральне секретарство (міністерство) фінансів УНР та Української держави. У будівлі розміщувалася резиденція міністра фінансів Антона Ржепецького. Тому вважається, що саме цим стінам ми завдячуємо появі перших українських грошей.

Сумною сторінкою в історії маєтку став перший прихід до влади більшовиків, у 1918 році, коли наше місто захопила армія Михайла Муравйова, маєток Якова Полякова перетворився на справжню катівню, де відбувалися тортури та розстріли.

Після націоналізації у 1919 році у маєтку ненадовго розмістився Центральний комітет Комуністичної партії України. А у 1920-х приміщення було передано Київській окружній дитячій станції ОХМАТДИТУ.

За часів Незалежності колишній маєток Полякова є адміністративним будинком, де проводяться різноманітні урочисті урядові заходи та святкування. Переважна більшість із них закрита, тому потрапити всередину маєтку, щоб помилуватися вишуканими інтер'єрами досить складно.

Раніше "Апостроф" розповідав, як змінилася Бессарабка за 160 років.

  • Вас також може зацікавити:

Як виглядав Поділ у 1900-х роках: у мережі показали унікальні архівні фото Києва

Як відбудовували Київ після Другої світової війни: фото 1950-х років

Київ на малюнках Тараса Шевченка: у мережі показали, як виглядала столиця на початку XIX століття