RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Події

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Розвів" іноземні компанії на 150 млн доларів: в Києві затримано небезпечного хакера

У понеділок, 4 жовтня, був затриманий зловмисник, підозрюваний в хакерських атаках щодо понад 100 іноземних компаній.

Про це в Telegram повідомляє прес-служба Київської міської прокуратури.

Відзначається, що в спецоперації взяли участь співробітники Департаменту кіберполіції Національної поліції України та слідчі СУ ГУНП України в Києві. Крім того, до операції були залучені представники Інтерполу, і Європолу, а також правоохоронних органів Франції та США.

Затриманим виявився 25-річний громадянин України: в ході слідства було встановлено, що він поширював шкідливі програми з метою подальшого вимагання грошових коштів у іноземних компаній за відновлення даних. Збитки на суму в 150 мільйонів доларів США зазнали близько 100 іноземних компаній.

Зловмисника вдалося знайти завдяки наявності у нього спільника - той допомагав виводити гроші, здобуті злочинним шляхом. Під час обшуку у затриманого було вилучено грошові кошти на загальну суму понад 360 тисяч доларів США, а також комп'ютерна техніка, термінали мобільного зв'язку, транспортні засоби. Крім того, на кріптогаманцях затриманого заблоковано 1,3 мільйони доларів США.

За даним фактом порушено провадження за кількома статтями КК України - 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку), а також 209 (Легалізація (відмивання) майна, отриманого злочинним шляхом). Затриманим може загрожувати від 3 до 15 років позбавлення волі.

Раніше "Апостроф" писав про затримання в Києві хакера, який зняв з банківських рахунків близько 100 тисяч гривень.

Також ми повідомляли, що в Києві СБУ припинила діяльність зловмисників, які незаконно продавали шпигунське програмне забезпечення.