RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Особливий статус Донбасу: в Україні розкрили можливі сценарії

Існує чотири варіанти розвитку подій щодо надання Донбасу особливого статусу депутатами Верховної ради.

Про це йдеться в статті на "Апострофі" старшого аналітика МЦПД Анатолія Октисюка.

Він зазначає, що первісні плани продавити конституційні зміни по Донбасу на позачерговому засіданні Ради 9 червня провалилися через розбіжності між партнерами по коаліції.

"Хоча ініціатори цілком могли розраховувати на успіх, оскільки голосування за зміни до Конституції в частині судової реформи отримало підтримку 335 народних депутатів. Більше того, лідери фракцій "Самопомочі" і РПЛ Олег Березюк та Олег Ляшко не приховували, що голосування 2 червня було генеральною репетицією перед внесенням змін до Конституції щодо особливого статусу окупованого Донбасу.

У такій ситуації в президента не залишається іншого виходу, окрім як і далі проштовхувати зміни до Конституції, інакше він втратить статус договороздатного партнера з боку Заходу і може бути звинувачений у зриві Мінських угод. У цьому випадку політичні та іміджеві втрати Києва будуть непоправними. Таким провалом обов'язково скористаються внутрішні опоненти, незадоволені тим, як швидко концентруються в руках президента політичні та економічні ресурси. Але як протягнути одночасно і децентралізацію, і особливий порядок місцевого самоврядування в ДНР і ЛНР, не маючи голосів, на Банковій поки не знають", - пише аналітик.

Окситюк називає чотири можливих варіанти розвитку подій.

"Варіант перший. Скористатися "сміттєвим провалом" мера Львова Андрія Садового, якого можуть притягнути до відповідальності за екологічну катастрофу, яка спричинила за собою загибель людей. Як вирішиться ця надзвичайна ситуація і чи буде хтось відповідати за катастрофу, ще незрозуміло, але больова точка у фракції "Самопоміч", на яку можна натиснути, щоб змусити її голосувати так, як потрібно Банковій, уже з'явилася.

Варіант другий. Використовувати з метою упокорення політичних опонентів так звані "списки Геллера". Але для того, щоб "чорна каса регіоналів" дійсно перетворилася на ефективний інструмент, потрібна синергія з правоохоронними та антикорупційними органами. Поки що це тільки інструмент обнулення політичної репутації, який навряд чи спрацює проти більшості українських "тефлонових" політиків.

Варіант третій. Відновлення активних бойових дій на Донбасі. В умовах постійних обстрілів на лінії розмежування Київ може в будь-який момент піддатися на провокації. І тоді ні про які конституційні зміни йтися не буде за визначенням.

Варіант четвертий. Несподіване для суспільства голосування за зміни до Конституції, яке може відбутися в будь-який зручний момент, незважаючи на сесійний розклад парламенту. Для цього буде використано фактично вже наявну коаліцію БПП з фракціями колишніх "регіоналів". А схилити "Народний фронт" до голосування допоможе Вікторія Нуланд", - зазначив аналітик.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа" - Чи отримає Донбас особливий статус: названо чотири варіанти розвитку подій.