RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

Всі новини

Загибель MH17: стало відомо про резонансне рішення міжнародного суду по Україні

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) комунікував скаргу проти України родичів загиблих пасажирів збитого малазійського Boeing 777 на сході України 17 липня 2014 року.

Про це повідомляє Комерсант.

Тим самим ЄСПЛ дав хід розгляду справи "Іоппа та інші проти України", в якому об'єднані скарги родичів трьох з 298 жертв авіакатастрофи, які перебували на борту Boeing, що здійснював рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур.

Заявниками є громадяни Німеччини Елена Іоппа, Тім Лаушет з Австралії, а також Кріс і Деніза Кенке. У своїй скарзі вони стверджують, що "літак був під контролем української служби повітряного транспорту і управлявся ліцензованим і кваліфікованим екіпажем", а українська влада не змогли захистити життя їх родичів тому, що "не повністю закрила повітряний простір над регіоном, в якому триває військовий конфлікт і через який проходив рейс MH17". Заявники наполягають, що "влада знала про небезпеку польотів над зоною військового конфлікту", але не закрила простір, що і призвело до смерті родичів позивачів.

Заявники вимагають від України компенсацію в €1 млн. На їхню думку, український уряд не закрив повітряний простір, оскільки не хотів відмовлятися від "мільйонів доларів", які отримує від прольоту над територією більш 700 рейсів щодня.

Всупереч правилам ЄСПЛ, які вимагають, щоб позивачі перед зверненням до міжнародного суду пройшли всі інстанції в Україні, скарга була подана безпосередньо в ЄСПЛ. Заявники пояснили це тим, що на даний момент їх справа "не може отримати в Україні неупередженого та об'єктивного розгляду".

В Україні звинувачення відкинули.

"Україна не винна у загибелі літака, збитого з неконтрольованої території системою "Бук"'. На той момент ми не мали інформації про те, що ця система була поставлена на Донбас з території Росії, і вважали великі висоти безпечними для польотів. Ми не несемо відповідальності за дії так званої влади неконтрольованих територій і не можемо бути відповідачами за позовами родичів жертв авіакатастрофи",— сказало виданню джерело, близьке до Кабінету міністрів України.

Нагадаємо, в травні 2016 року ЄСПЛ підтвердив факт отримання такої ж скарги проти РФ і президента Володимира Путіна від 33 родичів пасажирів рейсу MH17 з Малайзії, Австралії та Нової Зеландії, які вимагають виплати компенсації $10 млн за кожного загиблого пасажира.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Кремль спіймали на гучному фейку у справі катастрофи рейсу MH17.