RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Хто очолить НБУ: експерти назвали найбільш ймовірних наступників Гонтарєвої

Найбільш вірогідними претендентами на пост голови НБУ експерти називають керівника "Укрексімбанку" Олександра Гриценка, а також голову правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимира Лавренчука.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

На думку виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, кожний з керівників комерційних ТОП-банків України може бути обраний у якості нового голови Нацбанку.

"Зовсім необов'язково, що у нас (головою Нацбанку) буде призначений макроекономіст – швидше за все, як раз, в нашому випадку це буде дійсно банкір. Чому – тому що для того, щоб пробитися спочатку через Адміністрацію президента, а потім ще і через затвердження Верховною радою, швидше за все, якраз банкір спрацює краще, ніж просто фахівець у макроекономіці. Список претендентів настільки великий, що він, за великим рахунком, може включати в себе майже всі 100 банків, які є в Україні, або, як мінімум, першу двадцятку. Кожен з них цілком може претендувати на посаду голови НБУ. З призначенням голови Національного банку рівним рахунком нічого не зміниться – хто б там що не говорив. У поточних умовах, в будь-якій іншій країні виникло б питання: яку монетарну політику буде проводити новий голова Нацбанку, вона буде м'якою або жорсткою? В умовах України це питання не стоїть - у найближчому майбутньому, протягом, як мінімум, цього року і половини наступного - монетарна політика буде залишатися відносно жорсткою. А раз так - то роль голови Нацбанку зараз не так вже й велика", - зазначив економіст.

Серед цієї групи найбільш вірогідними кандидатурами називають керівника "Укрексімбанку" Олександра Гриценка, а також голову правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимира Лавренчука.

Перший з них вважається фігурою не надто публічною, що може зіграти не на його користь, але зате близькою до Порошенка. Як відомо, цей факт сьогодні може мати вирішальну роль при призначенні глави НБУ. Втім, експерти вважають, що главою Нацбанку він навряд чи стане.

"Єдина перевага Гриценка – це його зв'язки з Порошенком, бо він слабкий навіть для "Ексімбанку", не кажучи вже про Національний банк", - вважає експерт інвесткомпанії Dragon Capital Сергій Фурса.

У свою чергу, відзначають опитані "Апострофом" експерти, у Володимира Лавренчука шанси набагато істотніші. Він персона в банківських колах досить відома і популярна, відмінний фахівець своєї справи і на хорошому рахунку за кордоном. Це, звичайно ж, може зіграти свою роль при майбутньому призначенні.

"Я бачу, що більш або менш успішні шанси пройти всі процедури призначення, в тому числі через Верховну Раду, у Левренчука. Але, тут велике і відкрите питання, наскільки все це взагалі потрібно йому самому", - вважає Олег Устенко.

Аналогічну думку про шанси Лавренчука стати главою НБУ висловив Сергій Фурса.

"Звичайно ж, найкращий кандидат для спадкоємності політики (Нацбанку) – це Лавренчук", - зазначив експерт.

Більш детально про три умовні групи претендентів на пост голови НБУ читайте в матеріалі "Апострофа".