RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Полювання на відьом: в Україні розповіли про головний страх ватажка ДНР

Заборона поїздок у вільну Україну для жителів окупованих територій Донецької області ймовірно пов'язана зі страхом ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченко, що люди будуть співпрацювати з українськими спецслужбами.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Член парламентського комітету з нацбезпеки і оборони Дмитро Тимчук повідомив, що указ про заборону був підписаний після повідомлень "МГБ" про те, що люди з вільною території нібито повертаються шпигунами.

"В "МГБ" вказували, що за минулий рік було затримано більше 250 осіб – "шпигунів", "диверсантів", "зрадників", а з них левова частина – представники "держустанов", які можуть володіти інформацією, небажаною для розповсюдження за межами території, підконтрольної ДНР", - розповідає Тимчук.

Думки про те, що Захарченко боїться вербування людей, дотримується і політолог Кирило Сазонов.

"Причому вони побоюються навіть не стільки примусового вербування, скільки того, що люди самі підуть на контакт з українською контррозвідкою. І побоювання ці цілком справедливі, адже деякі люди хочуть підтвердити свою лояльність Україні, а багато хто просто хочуть допомогти швидше звільнити території", - пояснює політолог.

У свою чергу Тимчук також передбачає, що незважаючи на заборони люди все одно будуть намагатися потрапити на вільні території. Тоді бойовики зможуть ловити таких громадян і оголошувати їх шпигунами.

"Вони влаштували полювання на відьом для того, щоб мати фонд для обміну полоненими. В останній обмін полоненими Україна передала ДНР і ЛНР набагато більше людей зі свого боку, ніж та сторона повернула нам. Відповідно, бойовикам потрібні нові бранці", - припускає він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Захарченко відрізає Донецьк від України: чого злякався ватажок ДНР.