RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Розплачуємося життями: дипломат пояснив, чому закінчення війни і санкції проти РФ зав'язані на "Мінську"

Західні партнери України розцінюють Мінські угоди як своєрідний орієнтир для збереження санкцій проти Росії і основний документ щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів дипломат, голова правління фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

"Міжнародна дипломатія трактує це так: санкції проти Росії прив’язані до виконання "Мінська-2", хоча насправді основні санкції проти неї вводилися після збиття малайзійського Boeing на Донбасі. Але світові політики, застосовуючи санкції проти РФ на підтримку України, повинні дати своєму виборцеві й бізнесу певний орієнтир, аби пояснити, чому ці обмеження тривають і коли вони можуть бути скасовані. Тож Мінські домовленості й стали таким зручним орієнтиром", - каже дипломат, зазначаючи, що такий підхід є штучним.

Також Яременко нагадує, що Україна наполягала на безальтернативності "Мінська-2". З часом вдалося домогтися згадки цих угод в офіційних документах і заявах ООН, ЄС і "Великої сімки", що стало по суті легітимізацією Мінських домовленостей як основного документа щодо врегулювання конфлікту.

За словами дипломата, такий підхід частково пов'язаний з досвідом Грузії, коли через створений за сприяння тодішнього президента Франції Ніколя Саркозі документа Росія не зазнала ніякої відповідальності.

"Тож нині світова дипломатія вважає Мінські домовленості кроком вперед, таким собі способом, у який світ вчиться реагувати на подібні речі. Очевидно, ми розплачуємося життями наших солдатів і цивільних громадян за цей прогрес, але це вже наша біда. Загалом протягом 2015-2016 років Мінські домовленості стали таким собі "священним письмом" світової дипломатії у врегулюванні конфлікту між Росією і Україною", - говорить Яременко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Світова війна може початися в Україні, але гарячих точок ще багато – дипломат.