RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Оцінюємо різні аспекти: влада Канади відповіла з приводу безвіза для України

Влада Канади зараз оцінює ряд різних аспектів введення безвізового режиму з Україною, однак, поки можна говорити скоріше про візову лібералізацію, ніж про безвіз.

Про це Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні з 2014 року Роман Ващук розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Відзначається, що на останній звіт парламентської комісії уряд Канади відповів запереченнями у питанні надання Україні безвіза.

"Ми очікуємо делегацію з України, яка говоритиме про критерії, що існують у Канаді щодо ухвалення таких рішень. Ці критерії достатньо суворі, бо маємо ліберальне внутрішнє законодавство, тому повинні додержуватися суворих правил про видачу зовнішніх віз. Для інформації: тільки наприкінці минулого року ми зняли вимогу віз для Румунії і Болгарії, хоча вони вже більше десятиріччя перебувають у Європейському союзі. Такою є оцінка тих міграційних тенденцій і рухів, які спостерігаються. Звичайно, ми враховуємо тепер безвіз, який Україна має з Європейським союзом. Але, знову ж таки, європейські країни з їх суворими правилами внутрішньої реєстрації мають й інакші інструменти, ніж ми. Отже, ми йдемо за власними критеріями, в межах, про які повідомлятимемо уряд України. Наразі ми торуємо шляхом візової лібералізації радше, ніж якогось безвізу", - розповів дипломат.

Він уточнив, що в рамках візової лібералізації почалася видача 10-річних віз: "А ось за такими критеріями, як, коли, скільки - це все потім будемо вирішувати".

У той же час, Ващук не зміг дати чітку відповідь на те, чи є можливий сплеск нелегальних мігрантів з України в Канаду серйозним стримуючим фактором: "Скоріше так, ніж ні", - сказав він.

"Ми оцінюємо різні аспекти: ринок праці, мотивацію для візитів, наскільки вона відповідає заявленій меті перебування. Це все входить до переліку факторів, які ми враховуємо", - підкреслив посол.

Більше про зміну українського суспільства з радянських часів читайте в матеріалі "Апострофа": Йде багато переговорів про зброю для України, зрушення можуть бути в цьому році - посол Канади.