RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Україні ще пощастило: дипломат вказав на важливий момент з війною на Донбасі

Україні пощастило, що ситуація на Донбасі не загострилася міжнаціональним або міжконфесійним конфліктом, як це було під час боротьби Хорватії за незалежність у 1991-1995 роках.

Про це колишній посол України в Хорватії Олександр Левченко розповів "Апострофу".

"Це велика перевага, що на Донбасі немає міжнаціонального чи міжконфесійного конфлікту. У нас світоглядний конфлікт між ідеями вільної демократичної Європи й ідеями "великої Росії" й "русского мира", - вважає дипломат.

На його думку, людина кілька разів в житті може змінювати свої ідеологічні погляди, в той час як національність і віросповідання змінюють вкрай рідко.

"У чому іще Україні пощастило, якщо можна так сказати? У Хорватії йдеться про 15 тисяч загиблих з боку хорватів і ще про близько 6-7 тисяч з боку сепаратистів, тобто загалом 22 тисячі загиблих. І це в країні з населенням, вдесятеро меншим за українське", - зауважив Левченко.

Проводячи аналогію, дипломат зазначив, що в Україні за такими мірками мова повинна йти про 220 тисяч загиблих, а за фактом зараз 10-12 тисяч жертв: "Це означає, що в нас набагато нижчий поріг недовіри, злоби й ненависті. Ну і крім того, ми живемо в час, коли міжнародне право більш розбудоване, ніж це було в 1991 році", - резюмував колишній посол.

Більше про досвід врегулювання військового конфлікту в Хорватії читайте в матеріалі "Апострофа": Щодо Донбасу є чотири сценарії, на один з них розраховує Путін - український дипломат.