RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Щоб змінити ментальність, потрібні десятиліття: Портников озвучив цікавий прогноз по Україні

Для економічних змін в Україні необхідно почекати пару десятків років, в той час як для зміни ментальності українців може знадобитися майже сторіччя.

Про це український журналіст і публіцист Віталій Портников розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Відзначається, що напередодні передвиборчої кампанії українцям варто чекати негативних змін в суспільстві і політичному житті, оскільки раніше політики могли дозволити говорити правду, в той час як зараз така пігулка стане занадто гіркою, в зв'язку з чим очікується зростання популістських тенденцій.

За словами Портникова, згідно з прогнозами, перші економічні зміни можна буде спостерігати в Україні через 10 років, в той час як економічні успіхи прийдуть тільки через 20-25 років. Однак, для зміни ментальності українців доведеться чекати багато більше, - необхідно, щоб змінилися покоління радянської моралі і виховане ним покоління.

"Жити в нових економічних і моральних умовах, котрі ще тільки створюються, зможуть діти людей, які зараз приходять в життя в нових економічних умовах (тобто діти тих, кому зараз 23-30 років). Вони можуть вчитися в новій школі, дивитися інше телебачення, читати інші сайти, інакше подорожувати світом, ніж їхні батьки, і це їх дуже змінить. І це для мене абсолютно очевидно", - розповів публіцист.

"Нещодавно я сидів в аеропорту Варшави, й навпроти мене сиділа немолода єврейська пара з Нью-Джерсі, які емігрували з Латвії приблизно тоді, коли я народився, а поруч зі мною сидів українець, який давно живе в Чикаго. Ми розмовляли, й у нас не було розбіжностей у оцінці ситуації в світі. Ми були однодумцями, тому що ми реалісти. У них можуть бути різні національні чи культурні інтереси, але загальний ціннісний ряд збігається з моїм. Мені з ними набагато легше, ніж з тутешніми ровесниками й подеколи молодими людьми, з якими в мене 20-30 років різниці у віці. Я розумію, що люди, з якими я зможу вільно розмовляти на основі спільного ціннісного ряду, тільки підростають і зараз ходять в школу. Коли мені буде 70 років, це будуть мої сучасники, яких я чекав усе життя. Для мене це нормально, тому що так зміниться ця ментальність на цивілізовану", - продовжив Портников.

"Але повторюю: для того, щоб добитися економічних успіхів у цій країні, дійсно потрібно 20-25 років. Щоб все змінилося ментально, потрібно майже сторіччя. Сторіччя я не побачу, вважатиму тільки, що воно наблизиться, адже до певної міри це буде результатом тих економічних змін, які стануться в державі. І це економічне підґрунтя підготує в свою чергу моральні зміни", - додав публіцист.

Більше про Донбас і Крим читайте в матеріалі "Апострофа": У Путіна є три варіанти на Донбасі, а щодо Криму є лише один вихід - Віталій Портников.