RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Реформи не буде: джерело розповіло, як в Україні влаштували цирк навколо ліквідації скандального департаменту СБУ

Прийняття Закону про національну безпеку повинно було привести до фактичної ліквідації скандального відділу "К" СБУ, який нібито займався боротьбою з корупцією. Принаймні, про це неодноразово заявляли напередодні розгляду документа в парламенті. Однак насправді ситуація в сфері боротьби з корупцією не особливо змінилася.

У процесі узгодження законопроекту про нацбезпеку йшлося про те, що разом з ним стартує і реформа Служби безпеки.

Зокрема, з справ СБУ нібито повинні були прибрати невластиві їй функції боротьби з економічною злочинністю. І велика частина депутатів запевняла, що завдяки тому, що в закон внесли чіткий перелік функцій СБУ (протидія розвідувально-підривній діяльності проти України, боротьба з тероризмом, контррозвідувальний захист державного суверенітету, кібербезпека, економічна та інформаційна безпека держави), в якому немає боротьби з корупцією, то одіозний департамент "К" на чолі з Павлом Демчиною фактично ліквідовується, тому що йому не буде чим займатися.

Однак за фактом такі слова багатьох депутатів виявилися маніпулюванням. Адже правки, які, наприклад, були включені нардепом Ганною Гопко, пропонувалися вже в перехідних положеннях до закону: внести зміни в сам закон про СБУ, забрати у відомства ці функції і тим самим дати старт реформі Служби безпеки.

Однак правки не були підтримані ні профільним комітетом, ні в залі Верховної Ради. Відповідно, департамент "К" може продовжити своє існування.

Джерело "Апострофа" розкрило деякі деталі цієї ситуації: "Ці правки зарубали і сказали навіть не розраховувати на їх прийняття".

"Тепер виходить колізія із законом про СБУ. За фактом, у законі про СБУ залишаються все ті ж функції. При президенті Порошенку не буде ніякої реформи СБУ: якщо у нього на вагах стоять другий термін президентства і реформа СБУ, то він вибере перше. Там же все пов'язане з близькими йому Кононенком і Демчиною, від яких багато в чому залежить його другий термін", - зазначив співрозмовник видання.

Уточнюється, що в тексті законопроекту про нацбезпеку є норма про те, що СБУ в шестимісячний термін повинна внести відповідні зміни в закон "Про Службу безпеки України". Однак така декларативна постановка питання за фактом ні до чого не зобов'язує.

"Незважаючи на те, що буде в законі про нацбезпеку, станом на зараз у законі про СБУ залишається той же перелік функцій. Якщо СБУ займається економікою, то корупцією вони також можуть займатися, тому що це питання економічної безпеки. Тому ми спочатку наполягали, щоб з "тіла" закону про СБУ було вилучено згадки про економіку, і тоді б це дало підставу ліквідувати департамент "К", - пояснила юрист Центру протидії корупції Анастасія Красносільська.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Безпека за версією Порошенка: Україна підтягнули до НАТО, але "забули" про важливі речі.