RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Новий сезон в Раді: топ-5 найбільш важливих законопроектів осені

В Україні стартує новий політичний сезон, в ході яких парламентарії повинні розглянути кілька "гарячих" тем.

Про це повідомляє Громадське.

Виборчий кодекс + ЦВК

Змінити правила проведення парламентських виборів коаліція зобов'язалася ще в 2014 році. Їх суть - перехід від змішаної (пропорційно-мажоритарною) системи виборів в виключно пропорційної з "відкритими списками" кандидатів від політичних партій.Проект виборчого кодексу в першому читанні депутати ухвалили восени минулого року, спікер парламенту Андрій Парубій анонсував, що цієї осені Рада затвердить документ.

Ще одне питання, пов'язане з майбутніми виборами - оновлення складу Центральної виборчої комісії. Депутати планували затвердити 13 нових членів ЦВК до літніх канікул, але голосів за це в залі тоді не знайшли. За словами Парубія, народні обранці повернуться до баталій навколо Центрвиборчкому восени.

Зміни до Конституції

Про необхідність змінити Основний закон час від часу говорять як представники влади, так і опозиціонери. Однак думки щодо того, які саме положення Конституції потрібно переписати, розходяться.

Це не єдиний проект змін до Конституції, який депутати розглянуть восени. Влітку Конституційний суд схвалив інша пропозиція - про скасування депутатської недоторканності. Президент пропонує зробити це з 2020 року, тоді альтернативний депутатський проект передбачає скасування недоторканності відразу після його прийняття.

Продовження дії закону про особливості самоврядування на Донбасі

18 жовтня минає дія закону про "Про особливий порядок здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Документ, прийнятий Верховною Радою у вересні 2014 го, фактично надає особливий статус у складі України територіям, що зараз контролюються так званими "ДНР" і "ЛНР" .Украина зобов'язалася прийняти закон в межах Мінських домовленостей - єдиного документа, в даний час гарантує припинення повномасштабних бойових дій на Донбасі. Жодне з його положень на практиці не реалізували.

Імплементація Закону "Про Національну безпеки і оборони"

В кінці попередньої сесії депутати прийняли Закон "Про національну безпеку і оборону". Документ фіксує НАТО в якості стратегічного партнера України, вводить цивільний контроль за Міністерством оборони, поділ повноваження командувача Генерального штабу та Збройних сил тощо.

Втім, як президент, ініціював новий закон, так і спікер парламенту підкреслюють - документ носить «рамковий характер» і потребує подальшого коригування законодавства.

Державний бюджет-2019

Згідно з бюджетним кодексом до 15 вересня уряд повинен направити до Верховної Ради проект бюджету на наступний рік. Закон повинен пройти три читання. Перше з них має відбутися не пізніше 20 жовтня, друге - не пізніше 20 листопада, третє - до 1 грудня.

Як повідомляв "Апостроф", Рада прийняла рішення за зверненням до Вселенського патріарха з приводу єдиної української церкви.