RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Росія може продати частину території: чим це небезпечно для України

Натомість на вирішення проблеми спірних Курильських островів на користь Японії, президент Росії Володимир Путін може зажадати визнання з її боку анексії Криму.

Про це в колонці на "Апострофі" написав російський політолог Дмитро Орєшкін.

"Цілком може бути, що Москва вимагатиме натомість не тільки інвестиції, але й визнання Японією анексії Криму. Оскільки для Путіна дуже важлива пропагандистська складова, було б логічно, якби він вчинив саме так. Таким чином він нагадав би громадській думці, що Крим - наш, бо ця тема вже не викликає колишніх захоплень. Скаже: "Так, ми віддали ці острови тому-то і тому-то. Але порівняйте, який Крим чудовий і які це маленькі японські острівці", - упевнений він.

За його словами, рано чи пізно Курильські острови доведеться віддати, тому що грошей для розвитку Далекого Сходу немає і не буде. А вони потрібні не для розвитку, а щоб регіон принаймні не деградував.

"Крим відрубали, і народ в захваті, але ж туди треба вкладати - і вкладають - щороку приблизно 100 млрд рублів, які вилучаються з інших статей бюджету, з інших регіонів. Зокрема, з того ж Далекого Сходу. Коли почали будувати Кримський міст, перестали будувати міст через річку Лена, що різко позначилося на гальмуванні якості територіальної освоєності Якутії. Поки що Путін дивиться на громадську думку, посилає сигнали японцям... А японці вже років двадцять розминають тему Курильських островів. Кожен японський прем'єр мріє повернути їх Японії, але не виходить. А у Росії ці чотири острови як у собаки на сіні: люди там живуть, як засланці. Потрапити на ці острови нікому не хочеться - в основному там військові містечка. А в сенсі переважної ідеологічної установки - це наша свята нетлінна земля. Значить, будете спостерігати, як вони деградують під вашим контролем", - пояснює політолог.

На думку Орешкіна, по сему стає зрозуміло, що Росія втрачає контроль над Далеким Сходом.

"Відповідно, у Путіна простий варіант: відрізати шматочок Далекого Сходу - ці чотири проклятих острови, віддати їх японцям і отримати від Японії дуже хорошу компенсацію, яку витратити на освоєння того ж Далекого Сходу. Те, що Путін посилає ці сигнали, свідчить про те, що він не зовсім божевільний. Але країна реагує, як божевільна: вимагає, щоб він не зраджував, щоб не зливав, своєї землі не віддавав ні п'яді. А тільки навпаки - завойовував чужу. Зрозуміло, що рано чи пізно Путін чи той, хто його змінить, буде змушений отдати Курильські острови. Чим раніше це буде зроблено, тим краще зможе просунутися континентальна територія Далекого Сходу. Тому що вкладати потрібно не тільки гроші, але і час", - роз'яснює експерт.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Готовий віддавати території: Путін задумав неприємний обмін для України.