RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Україна відповіла перед Радою безпеки ООН за закон про мову

У середу, 22 травня, до Ради безпеки ООН було направлено лист, в якому чітко пояснюється вся абсурдність нападок Росії з приводу мовного закону в Україні.

Відповідна копія листа з'явилася в розпорядженні у українських журналістів, акредитованих при ООН.

"Запит Росії (щодо обговорення "мовного закону", - прим. ред.)... це ще одна спроба маніпуляції з її боку Мінськими домовленостями та відвернення уваги від російської агресії проти України. Запит на проведення засідання мав лише одну мету — дати російській делегації трибуну для розповсюдження її пропаганди щодо "страждань" російськомовного населення в Україні", - йдеться в листі.

Крім того, український дипломат Володимир Єльченко, який написав лист, пояснив чинному голові Радбезу, що прийняття закону не має ніякого відношення до виконання Мінських угод.

"Це внутрішні справи України і Рада безпеки, до функцій якої входить підтримання міжнародного миру і безпеки, не має розглядати питання функціонування державної мови в Україні", - додав він.

Єльченко також надав вичерпний перелік заборон української мови в рамках політики русифікації, яку Москва проводила по відношенню України щонайменше з 1720 по 1989 рік, щоб надати нинішнім дискусіям історичного контексту.

"Природно, що виникає питання, чому Росія так вперто намагається знищити українську мову. Відповідь проста. Тому що українська мова і ідентичність досі сприймаються російськими правителями як екзистенційна загроза ідеї "руського мира", - пояснив він.

За словами Єльченка, з огляду на це, не дивує, що Росія захотіла винести це питання на засідання Радбезу ООН.

"Однак як показало процедурне голосування, Рада - не те місце, куди Москві слід приносити свої внутрішні переживання. Зате, Росія повинна сконцентруватися на відновленні, створенні, побудові і розвитку відносин зі своїми сусідами, заснованих на принципах поваги до національного суверенітету і невтручання у внутрішні справи", - підсумував дипломат.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Рада безпеки ООН поставив на місце Росію в зв'язку з законом про українську мову.