RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Ходити на поклон: у Зеленського задумали запровадити хитру цензуру для ЗМІ

В Офісі президента обговорюють ідею про введення національної прес-карти для журналістів: представники ЗМІ побоюються, що її можна буде використовувати для встановлення контролю над медіа.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомляє журналіст Сергій Щербина.

"Сьогодні був присутній на зборах в ОП щодо питання виборів членів ради з питань свободи слова при президенті. З того, що сильно вразило під час обговорення завдань ради - опрацювання ідеї про введення національної прес-карти. Цей документ, як я зрозумів обговорювачів, покликаний давати статус журналіста , а за проступки такого статусу можна позбавити. Легко припустити, що за принципом наявності національної прес-карти буде даватися акредитація в парламент, на події за участю президента і т.д.", - пише Щербина.

За його словами, така ініціатива неминуче призведе до появи "святої інквізиції", яка буде намагатися поставити журналістику в Україні під свій контроль.

"Виступив там і повідомляю тут. Я категорично проти такої ініціативи, яка неминуче призведе до появи "святої інквізиції". Або в державному образі, або у вигляді якоїсь профільної "комсомольської" організації, або їх міксу. До яких потім потрібно буде ходити на уклін за звання будинку високої культури побуту. Фактично, це механізм регулювання професії, який хтось неминуче осідлає. З приводу апеляції, яка прозвучала на засіданні, до турецького досвіду, де така прес-карта існує, дуже хочеться запитати про досвід Саудівської Аравії. Там, як ми знаємо, теж багато чого є", - зазначив журналіст.

У коментарях інші представники ЗМІ також виступили з критикою цієї ідеї.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", глава Офісу президента України Андрій Богдан подав проти журналістів позов про захист честі, гідності та ділової репутації.