RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Два "табу" і серйозні ризики: експерт розповів, про що Зеленському не можна говорити на зустрічі з Путіним

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з главою РФ Володимиром Путіним не повинен піднімати тему Криму і газу, адже основне питання - війна на Донбасі.

Про це розповів "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

"Під час зустрічі в "нормандському форматі" не потрібно піднімати питання Криму - ця зустріч присвячена Донбасу. Про півостров можна говорити в інших форматах, хоча, звичайно, за нинішньої позиції РФ буде важко представників Кремля залучати до цього процесу", - розповів він.

Сам Зеленський заявив, що не покладає великих сподівань на одну зустріч, що війна припиниться відразу після неї. Але ця зустріч - певний початок, який може мати розвиток. Також Зеленський зазначив, що питання першочерговості встановлення контролю над українським кордоном, а потім - проведення виборів є для нього принциповим. Він підкреслив, що не наївний, не довіряє західним партнерам на слово, а домовленості мають бути закріплені підписами і конкретикою. Це контрпасаж на репліки про те, що під час зустрічі тет-а-тет Зеленський, як найменш досвідчений з усіх, може повірити в якісь обіцянки Путіна або інших партнерів.

Під час інтерв'ю президент України дав зрозуміти, що вважає Америку серйозним гравцем. Він вже зазначав, що хотів би розширити формат і залучити нові сторони. США могли б допомогти. Заява Зеленського, що глава Білого дому Дональд Трамп міг би поговорити з Путіним, означає, що він погоджує певні позиції з Трампом, і той може уявити їх в правильному ракурсі. Але це не означає, що Зеленський згоден, щоб переговори проходили без участі України.

З точки зору Зеленського, прив'язувати питання газу до питань безпеки під час зустрічі в Парижі було б стратегічною помилкою, яку допускали попередні керівники України. Тому, як то кажуть, мухи - окремо, котлети - окремо. Під час саміту є можливість знайти прозріння в газовому питанні, і країни, які будуть присутні на зустрічі, в цьому зацікавлені, як і Європа в цілому. Тим більше що зараз відбуваються прямі контакти з Російською Федерацією, обговорюються питання взаємозаліку.

Росія завжди використовує газ як інструмент політичного тиску. Головне, що ця тема не повинна йти в контексті питань Донбасу. Нам дійсно вигідніше купувати газ у Росії напряму, з точки зору логістики, ніж здійснювати реверсні закупівлі. Питання транзиту важливе, оскільки стосується також використання української ГТС для поставок газу для населення, і треба буде закуповувати газ, щоб зберігати тиск в системі.

"Я не бачу великої проблеми в тому, щоб стягнути у Росії борг в 3 млрд доларів у вигляді газу - все одно ми отримуємо, то що нам належить. І це може бути одним із способів досягти певного компромісу", - зазначив Петренко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Зеленський повинен піти на різкий крок, щоб домовитися з Путіним.