RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Удар в спину Росії: Німеччина прийняла офіційне рішення щодо "Північного потока-2"

Німеччина прийняла жорстке рішення з питання "Північного потоку-2" і все-таки відхилила заявку компанії-оператора газопроводу Nord Stream 2 AG, тим самим зобов'язавши його все ж дотримуватися правил газової директиви Євросоюзу.

Таке рішення було прийнято, оскільки проект не було реалізовано до 23 травня і в зв'язку з цим він підлягає європейському регулюванню.

У чому заковика?

Зокрема, до всіх трубопроводів, по яких газ надходить в ЄС, застосовуються правила внутрішнього ринку. Постачальником і оператором газу не може бути одна і та ж компанія - доступ до труби повинен бути у третіх країн.

На прикладі компанії-оператора Nord Stream 2 AG це означає, що вона повинна бути незалежна від російського "Газпрому", а 50 відсотків потужностей трубопроводу повинні бути зарезервовано для інших постачальників. Але ці умови в даному випадку не дотримано, адже Nord Stream 2 AG на 100 відсотків належить російському концерну.

Історія питання

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. Спочатку планувалося, що укладання труб буде завершено в четвертому кварталі 2019 року. Однак наприкінці грудня роботи було припинено після того, як Конгрес США прийняв законопроект, що передбачає введення санкцій проти компаній-власників кораблів, що беруть участь в укладанні труб для "Північного потоку-2".

Днями агентство Bloomberg повідомило, що будівництво газопроводу має відновитися від дня на день. У компанії Nord Stream 2 AG не підтвердили і не спростували ці дані. За оцінками Bloomberg, залишилося добудувати близько шести відсотків трубопроводу, що становить трохи більше 100 кілометрів.

Хто - "за", а хто - "проти"

США виступають проти проекту, стверджуючи, що він робить Європу надмірно залежною від російського газу і, отже, вразливою. Таку ж позицію поділяють Україна і ряд країн ЄС.

Росія, Німеччина, Австрія і ряд інших країн, компанії яких беруть участь у будівництві, наполягають, що мова йде виключно про бізнес-проект.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те,як лобісти "Північного потоку-2" приховалисправжнє призначення проекту.