RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.02
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

27 травня

Всі новини

Україна озвучила позицію щодо Білорусі і візиту туди Зеленського

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна, які і інші країни Люблінського трикутника, засудила дії влади Білорусі щодо придушення силовиками масових протестів і закликала до діалогу, однак питання двосторонніх відносин країн будуть розглядатися з урахуванням власних геополітичних інтересів.

Про це він розповів в інтерв'ю "Українському радіо".

Як наголосив глава МЗС, Білорусь для України - це більше, ніж сусід.

"Це – партнер, країна, з народом якої нас пов’язує дуже багато. І другий елемент: є дуже серйозні міркування зовнішньополітичного характеру, військового характеру. І ми маємо чітко тримати в голові відповіді на запитання: що станеться з Білоруссю, якщо влада цієї держави максимально ослабне і опиниться в глухому куті. Тому ми підходимо принципово, але зважено до оцінки подій у Білорусі. Була заява президента України, була заява міністрів закордонних справ країн Люблінського трикутника – Україна, Польща, Литва. Ми чітко визначили своє ставлення до того, що відбувається зараз у Білорусі. Але кожен наступний крок ми будемо максимально зважувати саме з огляду на ці два міркування: особливий характер стосунків між українським та білоруським народом і нашими країнами загалом. І друге – це до чого призведе ослаблення Білорусі з точки зору розстановки сил у нашому регіоні", - зазначив Кулеба.

За його словами, запланований візит президента Володимира Зеленського до Білорусі наразі не на часі.

"Поки ситуація в Білорусі не стабілізується, було б необачним оголошувати якісь візити або ініціативи. Зараз – головна задача – з мінімальними втратами стабілізувати ситуацію в Білорусі і налагодити діалог між білоруською владою та білоруським суспільством. Очевидно для всіх, що цей діалог потрібен. І ми представляємо країну, в якій право на мирний протест є беззаперечним. У нас є своя історія. У кожній країні є своя специфіка, і для нас очевидно, що потрібно починати розмовляти й шукати вихід з тієї ситуації, яка зараз склалася в Білорусі", - зазначив глава МЗС.

Також він прокоментував роль і місце Росії як держави-агресора в загостренні в Білорусі.

"В інтересах Росії є ослаблення країн щодо яких вона має активну зовнішню політику і в якій вона хоче зміцнювати свої позиції. І так само як традиційно дипломатично Росія говорить про сильну Білорусь і бажає добра і здоров’я білоруському народу, але, ми розуміємо, що ослаблена, відторгнена Заходом Білорусь виявиться "легкою здобиччю" для Російської Федерації. І це той фактор, який потрібно постійно враховувати. Саме тому ми щиро кажемо і щиро будуємо свою політику, виходячи з того, що на виході з цієї кризи нам потрібна суверенна, незалежна Білорусь, з якою ми будемо продовжувати будувати рівноправні стосунки", - резюмував Кулеба.

Як повідомляв "Апостроф", раніше глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що МЗС України відстежує ситуацію в Білорусі, але ще не давало оцінку результатам виборів президента в країні.