RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Венеціанська комісія закликає ВР і президента не порушувати Конституцію

Венеціанська комісія та орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу GRECO зробили заяву щодо недопустимості порушення Конституції при вирішенні кризи, спровокованої скандальним рішенням Конституційного суду України.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook член комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, народний депутат Єлизавета Ясько.

За словами Ясько, відповідний лист з заявою найавторитетніших правових європейських інституцій направлений на ім’я спікера ВРУ.

"Укладачі відзначають, що боротьба з корупцією та верховенство права повинні йти пліч-о-пліч. Лише таким чином буде забезпечено сталу довіру до влади", - прокоментувала заяву Венеціанської комісії та GRECO Ясько.

У Венеціанській комісії GRECO відзначили, що припинення повноважень суддів є кричущим порушенням Конституції і основоположного принципу поділу влади.

"Порушення Конституції, навіть якщо це можливо з поважної причини, не може привести до культури конституціоналізму і поваги верховенства закону, які переслідує боротьба з корупцією. Ми розуміємо, що перед вами стоїть дуже серйозне завдання, і не недооцінюємо необхідність своєчасних, твердих і рішучих дій ", - йдеться в заяві.

Президент Європейської комісії за демократію через закон (Венеціанська комісія) Джанні Букікіо і президент Групи держав проти корупції (GRECO) Марін Мрчела закликали український парламент і президента розглянути несприятливі, глибокі і довгострокові наслідки для України можливого поспішного рішення про звільнення суддів КСУ.

"Ми закликаємо вас вивчити можливі альтернативні способи забезпечення того, щоб боротьба з корупцією відповідно до міжнародних стандартів залишалася пріоритетом для вашої країни. GRECO продовжить моніторинг дотримання Україною міжнародних антикорупційних стандартів. Венеціанська комісія і Рада Європи в цілому готові - в терміновому порядку, але маючи час, необхідний для проведення ретельного аналізу варіантів, - щоб допомогти вам у розробці конкретних рішень для вирішення нинішньої ситуації ", - йдеться в листі.

Як повідомляв "Апостроф", поки реєстр декларацій був закритий від громадян за рішенням Конституційного Суду, глава КС Олександр Тупицький і ще п'ять суддів внесли туди інформацію про свою заробітну плату.