RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Може розгорітися великий конфлікт: озвучено тривожний сценарій щодо відносин США і Китаю

Американський історик Девід Кіз розповів, як і чому можуть загостритися відносини між США і Китаєм. Також він поділився думкою, як це все може відбитися на світовій політиці.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу”.

4 березня Білий дім випустив директиву про основи національної безпеки США. Цікавим є той факт, що там немає ні слова про Росію, не дивлячись на досить напружені відносини між країнами. Зате є маса моментів, які можна розцінювати, як загрозливі сигнали для іншого супротивника США - Китаю.

"Отже, почнемо з директиви Білого дому. Там кажуть про підтримку союзників США, які знаходяться в сфері інтересів Китаю, а також про врегулювання ситуації на Близькому Сході. У ХХ столітті людство пережило три жорстких кризи - дві світові війни і холодну війну. Невже ми знову опинилися на межі?" - пояснив Кіз.

Досвід другої світової війни був досить болючим для всіх країн світу, і якщо раптом знову повториться ситуація, в якій якась із країн почне боротися за свою перевагу у світі, сценарій минулого може повторитися.

"Так, Друга світова була жахливою. Величезна кількість людей були вбиті або ж зазнали поранень. Холодна війна теж викликала багато страждань. Однією з найбільших її проблем був спосіб, за допомогою якого супердержави змагалися один з одним, намагаючись перевести конфлікт на плечі інших людей. Так це було на Кубі або в Нікарагуа, Анголі, В'єтнамі тощо," - впевнений історик.

Девід Кіз вважає, що нового президента США чекає безліч викликів, і цікаво буде спостерігати, як він з ними буде справлятися:

"Майбутні покоління могли б винести урок - як прагнути миру без політики умиротворення. Я думаю, це буде великим викликом для президента Сполучених Штатів Джо Байдена."

Історик висловив занепокоєння можливим загостренням відносин між США і Китаєм:

"Китай також викликає занепокоєння. Як США будуть діяти, щоб вирішити ситуацію конструктивним способом за принципом win-win. Іншими словами, щоб і Пекін не принижувати, і не йти йому на поступки заради "умиротворення". Балансувати буде важко. І я дуже боюся того, що може статися в Південній Азії і Тихоокеанському регіоні."

Кіз пояснив, чи може розгорітися дійсно великий конфлікт між двома наддержавами.

"Думаю, що це можливо. Навряд чи є певний намір почати цей конфлікт. Але фатальні помилки можуть бути допущені. Знаєте, перед Другою світовою Японія намагалася розширити свій контроль над регіоном. Я не думаю, що у них був намір почати війну з США. Але їм все ж довелося воювати."

Китай зараз займає таку ж позицію, як і майже століття тому займала Японія, що може призвести до сутичок інтересів з Америкою і країнами Заходу.

"Я вважаю, що ситуація з Китаєм зараз багато в чому нагадує ту, що склалася в Японії в першій третині ХХ століття. Як відомо, для Японії це закінчилося зіткненням з Америкою і Заходом. Припускаю, що подібні події можуть відбутися і зараз, але також думаю, що їх можна уникнути. Хоча це і потребує великих дипломатичних зусиль від політиків, залучених до процесу,"- пояснив історик.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Україні потрібна стабільність, тому що через 5-7 років Росія буде знову підривати ситуацію - англійський історик Девід Кіз.