RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Рада прийняла закон про покарання за військові злочини

У четвер, 20 травня, Верховна рада прийняла законопроект № 2689 "Про покарання за військові злочини" у другому читанні.

Про це повідомляє "РБК-Україна".

Законопроект підтримали 248 нардепів.

Документ передбачає введення універсальної юрисдикції щодо агресії, геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів.

Закон регламентує кримінальну відповідальність військових командирів і осіб, що виконують їх обов'язки, за відповідні міжнародні злочини.

У документі прописані особливості відповідальності за агресію, геноцид, злочини проти людяності та військові злочини; а також за злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Відповідно до закону публічні заклики до здійснення акту агресії або розв'язання збройного конфлікту неміжнародного характеру тягнуть за собою покарання у вигляді арешту на строк до шести місяців або позбавлення волі на строк до трьох років.

Планування або підготовка акту агресії, що є грубим порушенням Статуту ООН, вчинені керівником держави, караються позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічно.

За умисне вбивство особи, яка перебуває під захистом міжнародного гуманітарного права, в ході міжнародного або внутрішнього збройного конфлікту загрожує в'язниця на термін від десяти до п'ятнадцяти років або довічне.

Від семи до п'ятнадцяти років позбавлення волі можна отримати за:

  • насильницьке переміщення населення як в межах держави, так і за ці межі;
  • залучення особи молодше 15 років до складу збройних сил і інших військових формувань, які беруть участь у збройному конфлікті;
  • позбавлення особи, яка перебуває під захистом міжнародного гуманітарного права, права на справедливе і належне судочинство;
  • наруга над людською гідністю;
  • захоплення або тримання особи як заручника;
  • незаконне позбавлення волі;
  • згвалтування, сексуальну експлуатацію або будь-які інші форми сексуального насильства;
  • тортури чи інше нелюдське поводження, яким також вважається незаконне проведення будь-яких дослідів над людиною;
  • заподіяння тяжких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень.

Навмисне захоплення, пошкодження та знищення майна в умовах збройного конфлікту, якщо це не обгрунтовується військовою необхідністю, карається позбавленням волі на строк від шести до дванадцяти років. У разі масштабних дій термін ув'язнення може бути збільшений до п'ятнадцяти років.

Від семи до дванадцяти років загрожує за умисне завдання удару по:

  • персоналу, об'єктам, матеріалах, обладнанню, транспортним засобам, які надають гуманітарну допомогу або входять до складу місії з підтримання миру відповідно до Статуту ООН;
  • будівлям, матеріалам, обладнанню, медичним закладам або транспортним засобам, позначеним розпізнавальною емблемою або медичному персоналу з розпізнавальними знаками.

У разі смерті або важкого каліцтва потерпілого ті ж дії спричинять тюремне ув'язнення на термін від десяти до п'ятнадцяти років або довічне.

Тяжкі тілесні ушкодження або смерть потерпілого, завдані з незаконним використанням під час конфлікту розпізнавальних знаків ООН або противника, тягнуть за собою покарання у вигляді позбавлення волі від семи до п'ятнадцяти років або довічне.

Нагадаємо, в першому читанні Верховна рада України схвалила законопроект № 2689 у вересні 2020 року.

Раніше народний депутат з групи "За майбутнє" Анна Скороход, яка не раз привертала увагу своїм зовнішнім виглядом, відзначилася епатажної витівкою на засіданні Верховної ради.