RU  UA  EN

Середа, 9 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.75
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

9 жовтня

Всі новини

Україна і ЄС погодили взаємне визнання "COVID-сертифікатів": що відомо про документ

У четвер, 23 травня, віцепрем'єр-міністр України Ольга Стефанішина під час зустрічі з пресою за підсумками триденного робочого візиту в Брюсселі заявила, що Україна і Єврокомісія досягли політичної згоди про можливість взаємного визнання паспортів вакцинації.

Про це повідомляє "Укрінформ".

Віцепрем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що процес розробки українських паспортів вакцинації проходив спільно з командою Європейської Комісії, яка розробляла формат Європейського цифрового паспорта.

Вона зазначила, що з першого дня основою роботи була взаємосумісність. Також Стефанішина повідомила про наявність політичної домовленості та технічних рішень з обох сторін.

"Я думаю, що взаємне визнання - це буде такий швидкий технічний процес, якщо це буде необхідно", - сказала віцепрем'єр.

Вона додала, що це політичне рішення стосується також визнання вакцин з третіх країн. За її словами, сторони почали переговори ще два місяці тому.

"У нас вже повністю готова ІТ-інфраструктура, щоб видавати сертифікати, які відповідають стандартам ЄС, і це рішення вже фактично відновлює можливість для повноцінного руху наших громадян в межах Європейського Союзу", - сказала Стефанішина.

Також вона зазначила, що в цей час опрацьовується нормативне оформлення принципових домовленостей.

"Ми планували, що до кінця червня цей загальний процес має бути завершений", - резюмувала Стефанішина.

Читайте також матеріал "Апострофа": Влітку в Євросоюз: чи відкриє Європа кордони для українців