RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Україна і НАТО: колишній головний розвідник назвав, в чому перепони на шляху до Альянсу

Україна повинна проводити роботу в сферах економіки, демократії, безпеки, оборони, щоб союзники відчули, що країна є потужним партнером. Тоді Україну приймуть в НАТО, незалежно від того, буде при владі в Кремлі Володимир Путін чи хтось інший.

Такі думки висловив "Апострофу" колишній керівник Служби зовнішньої розвідки, генерал армії України Микола Маломуж.

Маломуж звернув увагу на те, що члени НАТО оцінюють не тільки те, що говорить президент Володимир Зеленський - мовляв, "ми готові". Це - риторика. А у Альянсу є ряд критеріїв - політичний лад, стан економіки, демократії, безпеки, оборони.

"Де тільки не станеш - зустрічаєшся з "особливими умовами". То з людей гроші хочуть зняти на рівному місці, то влаштувати контракт або тендер так, щоб тільки своїх поставити. Американці, британці та німці, з якими я постійно контактую, глибоко знають про наші проблеми - і через свої розвідки, і через свої бізнеси. Спробуйте сьогодні замовити хоча б одяг або маски для Міноборони - там перемагають тільки фірми, близькі до керівників. А базові фабрики, що постійно виробляють продукцію, були просто не допущені до тендерів ", - зазначив експерт.

За його словами, є й інші критерії, які повинна виконати Україна для вступу до НАТО.

"Зокрема, ми не можемо поставити нову техніку і озброєння, які повинні відповідати стандартам НАТО. За законопроектом про СБУ також виникають питання у представників ЄС і НАТО. Тому в кожній темі у нас є або недоробки, або розбіжності. Тому риторикою їх не обдуриш . І ця двояка позиція - ми "готові", а в реальній ситуації не відповідаємо критеріям - це наша базова проблема. А в Альянсі вірять конкретних справ і конкретних результатів", - пояснив Маломуж.

Разом з тим, є низка європейських країн-членів НАТО, які не хотіли б загострювати проблеми, пов'язані з Росією.

"Я свого часу говорив з усіма лідерами країн Східної Європи, які вступили в НАТО, і можу сказати, що вони критерії відпрацьовували глибоко. І поки вони не стали на шлях прозорої економіки, критерій демократії, питання про вступ в НАТО не стояло. Повинна бути ефективна економіка, ефективні збройні сили, демократична і антикорупційна модель ", - зазначив Маломуж.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Україна в НАТО? Коли стане неважливо, що думає Путін".