RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

МЗС Польщі тролить Путіна: Спроби виставити українців "російськими" приречені

Спроби російського лідера Володимира Путіна переінакшити історію і назвати українців частиною російського народу (так званими малоросами) приречені на провал. В цьому напрямку Путін не доб'ється успіху з тієї причини, що подібні заяви не ґрунтуються на правді.

Про це заявив голова МЗС Польщі Марцин Пшидач в інтерв'ю для Polskie Radio.

При цьому Пшидач нагадав, що в минулому, за часів Російської Імперії, Москва вже намагалася вчинити щось схоже. Тоді вона нав'язувала свою версію історії всім народам, які опинилися під її пануванням. При цьому Росія усюди намагалася ставити акцент на відособленості народів Східної Європи від Західної.

На думку польського міністра закордонних справ, ця "суперечка пам'ятей" триває і донині, що доводить недавня стаття Путіна.

"Прикладом цього є негайна реакція Володимира Путіна, який у своїй статті відразу після нашої декларації (дорожньої карти" Люблінського трикутника ") прагнув показати, що українці насправді - російські чи малороси, як це хочуть представити нинішні ідеологи Москви ... Але мені здається, що історію не можна спотворити повністю, не можна змінити ніякими спробами фальшивої інтерпретації, як намагається Москва. Вони приречені на поразку, тому що не спираються на правду", - заявив Пшидач.

При цьому він зазначив, що зараз такі країни, як Литва і Україна, перебувають у періоді після боротьби за власну незалежність. Ця боротьба іноді споровождалась антипольськими настроями. Однак в нинішніх умовах, на думку Пшидача, ці країни скоріше готові звернутися до загальної історії з Польщею за часів Речі Посполитої.

"Зараз, спираючись на ці традиції, ми можемо будувати своє майбутнє ... Ідея в тому, щоб Польща і Литва - повноправні члени ЄС і НАТО - об'єднувалися з Україною, яка прагне бути в цих структурах, багато зробила на цьому шляху і є дуже важливим елементом східного партнерства, і використовували історичні рамки, щоб показати, скільки у нас спільних інтересів - політичних, економічних, суспільних", - заявив польський міністр.

Раніше ми також повідомляли, що історик Ярослав Грицак дав оцінку статті президента РФ про Україну.