RU  UA  EN

Четвер, 3 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

3 жовтня

Всі новини

НАБУ звинуватило СБУ в перевищенні службових повноважень і приховуванні судді Чауса

НАБУ звинуватило Службу безпеки України в сприянні в ухиленні від судочинства та вірогідному перевищенні повноважень через події, пов'язані з екссуддею Миколою Чаусом.

Про це антикорупційний орган написав у офіційному Telegram-каналі.

“КПК України передбачає, що у випадку виявлення розшукуваної особи, її мають передати уповноваженому представнику органу досудового розслідування. Натомість маємо ситуацію фактичного переховування підозрюваного співробітниками СБУ та ігнорування процесуального закону”, - йдеться в повідомленні.

Також Національне антикорупційне бюро нагадало, що 1 та 2 серпня детективи двічі спрямовували до СБУ та ОГП вимогу про негайне доставлення Чауса через те що, він є підозрюваним у справі НАБУ за ч. 4 ст. 368 КК України.

Антикорупційний орган наголосив, що вжиття заходів безпеки до особи, яка перебуває у статусі потерпілого у кримінальному провадженні, що розслідується СБУ, жодним чином не може бути підставою для переховування такої особи від кримінального судочинства та невиконання ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

НАБУ вчергове закликало СБУ доставити підозрюваного уповноваженим детективам та до ВАКС о 14:00 4 серпня 2021 року для розгляду питання щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Водночас адвокат Миколи Чауса Ростислав Кравець вважає поведінку Національного бюро в інформаційному просторі неприпустимою та навіть спрямованою на свідомий підрив довіри до органів державної влади.

“А якщо взяти до уваги хто стоїть за НАБУ, і чиї команди виконує НАБУ в першу чергу, стає зрозуміло, хто саме намагається завдати максимальної шкоди Україні”, - пише правник у своєму Telegram-каналі.

Кравець наголосив, що йдеться про фізичну безпеку його підзахисного та виразив прохання не піддавати життя Миколи Чауса і сторонніх осіб, небезпеці.

“Поки радує тільки одне, що достовірно, на мій погляд, знаючи де знаходиться Микола Чаус, НАБУ ще не наважився на штурм і війну з СБУ”, - додав адвокат.

Раніше ми писали, що за словами Кравця, з Чаусом зараз все в порядку і він отримує медичну допомогу. При цьому він підкреслив, що ця медична допомога - це не просто формальність, а необхідність.