RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Амністія, роззброєння і вибори: що хоче робити влада після деокупації Криму і Донбасу

Кабмін України подав законопроект № 5844 про основи державної політики перехідного періоду після деокупації Донбасу і Криму.

Документ опубліковано на сайті Верховної Ради.

Законопроект передбачає визнання нормативно-правових актів окупантів юридично нікчемними, що не підлягає оскарженню. Також не визнаватиметься російське громадянство, яке жителі окупованих територій були змушені отримати.

Під час перехідного періоду буде заборонена будь-яка валюта, крім української.

Крім того, пропонується заборонити зв'язки народних депутатів України, депутатів місцевих рад, органів місцевого самоврядування з Російською Федерацією і її державними органами, а також з окупаційними адміністраціями. Таким чином депутати не зможуть вести переговори з агресором без дозволу президента України.

Амністія

Документ визначає випадки, в яких не може бути застосована амністія. Такими випадками вважаються: злочини, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду в межах, визнаних Україною; військові злочини та злочини проти людства; умисні тяжкі або особливо тяжкі злочини проти життя і здоров'я людини, проти волі, честі та гідності особи, проти статевої свободи та статевої недоторканості особи або проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Також амністія не застосовується: коли до складу злочину включаються катування та інші жорстокі або ті, що принижують гідність людини, прояви; коли діяння спричинило смерть або заподіяння тяжких тілесних ушкоджень; якщо злочин проти основ національної безпеки здійснив суддя, прокурор, народний депутат України, депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутат місцевої ради, міський, сільський, селищний голова або військовий.

Амністія не може бути застосована до осіб без громадянства або іноземних громадян, які вчинили злочини у складі окупаційних сил.

Вибори на Донбасі

Вибори після деокупації можуть бути проведені виключно за українськими законами, а референдум - не раніше, ніж пройдуть вибори.

Документ забороняє брати участь у виборчому процесі посібникам окупантів, через яких постраждали або загинули люди, та особам, які входили до складу вищого керівництва окупаційних адміністрацій.

Дозволяється брати участь у виборах посібникам окупантів, які забезпечували життєдіяльність тимчасово окупованих територій і не завдали навмисної шкоди життю і здоров'ю громадян, а також тим, хто примусово працював на окупантів.

Жителі окупованих територій зможуть добровільно здати зброю, боєприпаси та військову техніку за винагороду протягом року з моменту деокупації.

Інші положення

Протягом пів року з дати деокупації в кожному населеному пункті буде утворено перехідну державну, міжнародну або військово-цивільну адміністрацію; звільнено полонених та незаконно засуджених. Також буде здійснено перевірку законності перебування росіян на цій території.

У Києві буде створено Музей подолання агресії Росії проти України, філії якого відкриються в Донецьку, Луганську, Севастополі та Сімферополі. Також в цих містах пропонується створити меморіальні комплекси пам'яті жертв війни.

Крім того, законопроект встановить Національний день пам'яті жертв збройної агресії Російської Федерації проти України в другу п'ятницю березня.

Раніше ми писали, що Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу "Дім" заявив, що жителі Донбасу і Криму не повинні миритися з окупацією.