RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Аудит всіх архітектурних пам'яток і нові санкції: що вирішили на засіданні РНБО 20 серпня

На засіданні в п'ятницю, 20 серпня, Рада національної безпеки і оборони ввела ряд санкцій і прийняла важливі рішення.

Про це на брифінгу після засідання повідомив секретар РНБО Олексій Данилов.

Санкції проти Ігоря Гужви і Анатолія Шарія

Зокрема РНБО України вводить повну пакет санкцій проти Ігоря Гужви, головного редактора видання "Страна".

"На сьогоднішній день ми запропонували ввести санкції у відношенні пана Гужви Ігоря Анатолійовича і безпосередньо по відношенню до афілійованих з ним юридичних осіб. В даному списку ще дві фізичні особи, безпосередньо афілійовані з ним. Вони займаються протиправною діяльністю на території нашої країни. Крім того, фізична особа Бондаренко Алла Іванівна, Шарій Ольга Олексіївна, ну і безпосередньо Шарій Анатолій Анатолійович", - сказав Данилов.

Санкції проти Андрія Деркача

Також під санкції потрапив народний депутат Андрій Деркач і коло осіб, які перебувають під санкціями США.

"Прийнято рішення ввести санкції проти народного депутата Андрія Деркача і кола осіб, під санкціями США", - заявив Данилов.

Санкції за переслідування українців в окупованому Криму

Також РНБО за поданням СБУ ввів персональні санкції проти російських суддів, військових і розвідників за переслідування українських громадян в окупованому Криму. У санкційні списки внесли і ЗМІ, зареєстровані в Криму і на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Санкції за переслідування цивільного населення в окупованому Криму введені проти:

  • кримських суддів і чиновників;
  • генералів і розвідників Росії;
  • ЗМІ, зареєстрованих в окупованому Криму і на території ОРДЛО.

Також під санкції потрапили шість фізичних та одна юридична особа - Слідчий ізоляторр №1 по Криму і Севастополю, причетні до порушень основних прав і свобод громадян на тимчасово окупованих територіях.

Обмеження вводяться на п'ять років і передбачають заборону на володіння майном в Україні, виведення капіталів, фінансові операції, приватизацію та оренду держмайна.

В ході засідання глава СБУ Іван Баканов підкреслив, що Україна повинна реагувати на чергові обшуки і затримання кримських татар в Криму. Вони порушують міжнародне право і є переслідуванням корінного народу з боку окупаційної влади.

Рішення щодо ситуації навколо МАУ

Крім того, на засіданні РНБО прийнято протокольне рішення, пов'язане з ситуацією з авіакомпанією "Міжнародні авіалінії України". Кабінету міністрів доручили протягом місяця вжити заходів щодо гарантування безперебійної роботи авіаційної галузі.

План дій має включати мінімізацію:

  • ризиків, пов'язаних з ростом дебіторської заборгованості ДП "Обслуговування повітряного руху України" і ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" внаслідок невиконання МАУ зобов'язань перед зазначеними підприємствами;
  • загрози невиконання Державною авіаційною службою України комплексних заходів забезпечення польотів в результаті несплати МАУ державних зборів;
  • загрози раптового припинення зовнішнього і внутрішнього сполучення найбільшим авіаперевізником України в результаті його незадовільного фінансового стану.

"На це Кабінету міністрів відводиться рівно місяць, щоб ми з вами були впевнені, що тієї ситуації, яка свого часу була з "Аеросвітом", щоб вона жодним чином не повторилася", - наголосив Данилов.

Аудит всіх архітектурних пам'яток і відновлення садиби Барбана

РНБО ухвалила рішення відновити зруйновану частину садиби Барбана і провести аудит всіх архітектурних пам'яток на території держави.

"Рада нацбезпеки розглянув кілька рішень. По-перше, дати оцінку руйнування садиби Барбана. Якщо є якийсь кримінальний елемент, почати розслідувати. По-друге, відновити зруйнований пам'ятник. І це рішення Ради нацбезпеки і оборони, які стосуються різних рівнів, і поліції, і КМДА, і уряду, і місцевих рад по інших регіонах ", - зазначив прес-секретар президента Сергій Никифоров після засідання РНБО.

Він додав, що прийнято рішення підготувати аудит всіх архітектурних цінностей по всій території України.

Концепція національної системи стійкості

Рада національної безпеки і оборони України затвердила концепцію національної системи стійкості. Вона дозволить приймати адекватні рішення в разі виникнення критичних ситуацій.

"За 30 років в Україні не існувало системи, яка дозволяє нам за стандартами НАТО і за світовими стандартами реагувати на загрози, які існують в країні. Цим документом вводиться концепція, яка розроблялася протягом майже року", - пояснив Данилов, додавши, що в розробці документа брали участь також і іноземні фахівці.

Концепція спрямована на допомогу Україні в прийнятті правильних рішень при виникненні критичних ситуацій, як на місцевому та регіональному, так і на загальнодержавному рівні.

Раніше "Апостроф" розповідав, які рішення були прийняті на засіданні РНБО 30 липня.