RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Держбюджет на 2022 рік сформували не на користь українців: експерт вказав на важливий момент

Верховна Рада прийняла Держбюджет України на 2022 рік. "Слуги" вже встигли розхвалити цей документ, що викликає у багатьох адекватний скептицизм і змушує звернути на нього більше уваги.

Експерт розповів "Апострофу", у чому мінуси нового Держбюджету, та пояснив, чому він сформований не на користь простих українців.

У бюджеті-2022 збільшилися витрати на безпеку та оборону до 6% ВВП, а саме – близько 322,7 млрд грн порівняно з 267 млрд грн у 2021 році. На Міноборони буде виділено 148 мільярдів проти 117, які було закладено на армію у 2021 році.

На розвиток культури виділили додаткових 5 млрд грн, з яких половину підуть на "Велику реставрацію", 1 млрд – на підтримку кіно та ще 183 млн – на розвиток книговидавництва. На охорону здоров'я додали 3,1 млрд. грн., 2 млрд. грн. – на освіту та науку, з яких 400 млн. грн. виділили на президентський університет. Ще мільярд додали фізичній культурі і спорту.

Загалом, жодної глобальної "перемоги", яка здається Банковій, не видно. Наприклад, відносно низький дефіцит бюджету, за словами Олексія Куща, не створить передумов для рестарту економіки у 2020 році, а сам держкошторис сформований зовсім не на користь українців.

"Ми бачимо не спрямовану на зростання економіки, а жорстку, спрямовану охолодження економіки та консолідацію коштів бюджетну політику. Тобто бюджет, який працює на користь зовнішніх кредиторів. Сума обслуговування держборгу порівнянна з витратами центрального бюджету на освіту та охорону здоров'я та значно вищою за витрати на науку. Тобто, на вершині пріоритетів держави – зовнішній кредитор, бюджет не людиноцентричний, а кредитороцентричний”, - вважає експерт.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": "Бюджет на "мінімалках": за яким кошторисом житимуть українці у 2022 році".