RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

НАТО підвищило боєздатність Сил швидкого реагування: 40 тисяч спецназівців напоготові

У зв’язку з концентрацією російських військ біля кордонів України, НАТО відреагувала конкретним військовим заходом і підвищила готовність своїх 40-тисячних Сил швидкого реагування (NRF). Це означає, що у разі кризи спецназівці мають бути готові до швидких дій.

Про це заявив високопоставлений дипломат НАТО, повідомляє Die Welt.

Згідно з отриманою інформацію, оперативна група дуже високого ступеня готовності (VJTF), відома як "вістря НАТО" в рамках NRF, має бути готова до розгортання в зоні кризи протягом п'яти днів замість раніше заявлених семи. Багатонаціональну VJTF на сьогодні очолює Туреччина та нараховує близько 6400 солдатів.

Інші підрозділи NRF, такі як спецназ або логісти, також були переведені в режим підвищеної готовності, тому у разі кризи вони теж повинні бути готові до переміщення набагато швидше.

Зазначається, що під оперативною готовністю мається на увазі період, протягом якого екстрені служби, включаючи військову техніку, мають бути готові до перекидання літаками чи вертольотами.

Відповідне рішення минулого тижня було прийнято Північноатлантичною радою, в якій представлені всі країни-члени. Раніше головнокомандувач Альянсом операцій, американський генерал Тод Деніел Уолтерс пропонував урядам країн НАТО скоротити періоди мобілізації.

Окрім конфлікту в Україні, метою є посилення захисту союзників східних країн-членів (Польща, Румунія, країни Балтії). Тут дедалі більше відчувається загроза останніх подій на російсько-українському кордоні.

Представник НАТО не захотів публічно підтверджувати нові резолюції і заявив, що нарощування російських військових військ на території України є безпідставним і підриває безпеку в Європі. Союзники НАТО чітко дали зрозуміти, що Росія має бути прозорою та знизити напруженість, оскільки будь-яка подальша агресія матиме наслідки. Політика НАТО щодо Росії залишається послідовною: оборона та діалог, зазначив представник НАТО.

З моменту незаконної анексії Криму Росією в 2014 році НАТО взялося за посилення колективної оборони, зокрема створення багатонаціональних бойових військ у східній частині альянсу.

“Заходи НАТО є оборонними, доречними та відповідають нашим міжнародним зобов'язанням. Ми зберігаємо пильність і завжди вживатимемо всіх необхідних заходів для захисту наших союзників” , - зазначив представник НАТО.

Раніше ми писали, на що розраховує Кремль, висуваючи США ультиматум по Україні.