RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Експерт пояснив, яку роль відіграє Україна у відносинах Китаю та Росії

Київ має скористатися тим, що Китай не має постійних союзників, тому використовує Росію як сировинний придаток, але при цьому шле Україні позитивні політичні сигнали.

Про це директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Богомолов розповів у інтерв'ю "Апострофу".

На його думку, Росія намагається користуватися тим, що у короткостроковій перспективі Китай зацікавлений у партнерських відносинах із нею.

"Але у Піднебесної ніколи не було союзників – це у них програмне твердження, і росіяни реалістично оцінюють обмеженість цього партнерства, яке тримається на інтересі Китаю до російської сировини, енергоносіїв та дешевих способів доставки своїх товарів через Росію", - каже експерт.

За його словами, важливо, що Китай 2035 року розраховує зробити свої збройні сили найпотужнішими у світі, а поки вони у військово-технологічному відношенні дуже відстають. Співпраця з Росією щодо цього їх дуже цікавить і мотивує.

"Таке поєднання є досить несприятливим для нас, хоча Україна отримувала від Китаю досить позитивні політичні сигнали. Я пам'ятаю дуже проукраїнський виступ на прийомі одного з послів Китаю в Україні: він порівнював китайську боротьбу за незалежність проти агресорів з українською. Мабуть, не всі китайські посадові особи готові публікувати такі виступи, але в усній формі це було озвучено на той час", - зауважив Богомолов.

Він додав, що у відносинах з Пекіном Київ має певний потенціал, але це дуже складна культура, і вона потребує особливих підходів у вибудовуванні збалансованих відносин.

Більше читайте на "Апострофі": Наш курс у ЄС ніхто не може скасувати, але є й інші формати – директор Інституту стратегічних досліджень