RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

​Франція скликає "Нормандську четвірку": Макрон назвав ключовий напрямок

Чергова зустріч у "нормандському" форматі може відбутися упродовж кількох тижнів. З такою ініціативою виступили Німеччина та Франція.

Про це заявив президент Франції Емануель Макрон на пресконференції за результатом зустрічі з колегією Європейської комісії для представлення пріоритетів Французького головування ЄС на наступні пів року.

За його словами, необхідність такої зустрічі назріла давно, вона потрібна для пошуку шляхів владнання ситуації довкола України, що, своєю чергою, є важливим для європейської безпеки загалом. Макрон наголосив, що має бути запропоноване спільне бачення з даного питання.

"Ми запропонуємо наш спільний погляд щодо архітектури європейської безпеки, і ми вже це робимо в поточній ситуації, наприклад, у випадку з Україною. Це нормандський формат. З канцлером Шольцем (ред. - канцлер ФРН Олаф Шольц) ми запропонували провести ще одну зустріч протягом наступних тижнів… Геополітична ситуація в регіоні потребує, щоб Європа і ЄС пропонували своє бачення, діяли та сідали за стіл переговорів з усіма учасниками, щоб просувати вперед у цих ключових напрямках", - наголосив він.

Також французький лідер розповів про пріоритети французького головування в Раді ЄС. Одним з них стане завершення роботи над стратегічним компасом Європейського Союзу, що визначить вектор розвитку спільних спроможностей Європи у сфері оборони та безпеки.

Макрон зазначив, що спільна позиція в Європі дозволить діяти більш скоординовано, а спільні підходи в оборонній промисловості, у спільних проєктах - зміцнюватимуть стратегічну автономію. Все це у підсумку дасть можливість мати потужну європейську оборону, більшу технічну і технологічну автономію. Це має стати абсолютно ключовим напрямком, додав він.

Варто зауважити, що востаннє лідери нормандської четвірки зустрічалися у форматі відеоконференції восени 2020 року.

Як раніше повідомляв "Апостроф", Німеччина та Франція у нормандському форматі виконують роль модераторів та спостерігачів, у той час, як Росія є однією із сторін конфлікту.