RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Блінкен та Лавров обговорили українське питання у Женеві: про що говорили

У Женеві 21 січня відбулися переговори глави МЗС РФ Сергія Лаврова та держсекретаря США Ентоні Блінкена. Однією з головних тем переговорів була ескалація ситуації на кордоні України, де спостерігається накопичення військ Росії.

"Апостроф" зібрав найважливіше про зустріч представників двох держав.

Зустріч тривала півтори години, після чого Лавров та Блінкен вийшли до журналістів.

Що сказав Лавров

За словами російського міністра, на переговорах "Штати повторили аргументи, що вже раніше звучали", а також "тему вторгнення в Україну". Також він зазначив, що США нібито "зобов'язалися наступного тижня надати письмові відповіді на пропозиції Росії щодо стратегічної стабільності".

Вже традиційно представник країни агресора зазначив, що заяви США про ймовірне вторгнення нібито "покликані прикрити саботаж Києва за Мінськими домовленостями". Також він наголосив, що нібито "Росія не збирається нападати на Україну і таких планів ніколи не було".

Лавров додав, що документи, які Держдеп підготував до цієї зустрічі, "читати було неможливо". Також він оцінив розмову з Блінкеном як "корисну і відверту".

Що сказав Блінкен

Ще до початку зустрічі Блінкен заявив своєму співрозмовнику, що США готові до діалогу з Росією для деескалації ситуації. Також американський чиновник зазначив, що зустріч із Лавровим має стати частиною зусиль щодо деескалації, "запобігання подальшій агресії Росії проти України".

На прес-конференції він зазначив, що США та їхні союзники готові до швидкої та жорсткої відповіді, якщо РФ почне вторгнення в Україну.

Також представник американського керівництва додав, що США готові вирішувати із Росією питання безпеки на взаємовигідних умовах.

Цікаво, що півторагодинну розмову з Лавровим держсекретар США назвав "відвертим обміном ідеями", а також пообіцяв за підсумками зустрічі провести консультації з Байденом, конгресом та союзниками.

Також Блінкен підтвердив слова російського міністра про те, що наступного тижня США дадуть Росії письмову відповідь.

Держсекретар підтвердив, що говорив Лаврову про стривоженість щодо ситуації на українському кордоні. Також він сказав, що якщо РФ хоче переконати у відсутності агресивних настроїв, то треба відвести війська від кордону та розпочати дипломатичний діалог з Україною.