RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Ступінь небезпеки вторгнення РФ та головний ризик для України: про що говорив Зеленський із західними журналістами

Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю, 28 січня, провів зустріч із іноземними журналістами.

"Апостроф" розповідає, що сказав глава держави.

Про небезпеку нападу РФ

Президент повідомив, що ймовірність атаки є і вона залишається високою.

"Вона була в 21 році така ж. У 2020 році вона була меншою. У 2019 році після Нормандського формату вона була ще меншою", - сказав Зеленський.

Однак, за його словами, поряд із цим Росія йде на хитрощі з метою психологічного тиску.

"Якщо західні ЗМІ оцінюють ситуацію на території України за супутниковими знімками, то це не завжди так, тому що у цих розгорнутих наметах може не бути особового складу, і вони є постановочними для психологічного тиску", - сказав президент.

Про санкції проти Росії

Зеленський закликав країни Заходу запровадити превентивні санкції проти РФ, щоби не допустити повноцінного військового вторгнення на територію країни.

"Що таке санкції "після"? Це питання не лише до президента США. У мене до нього немає жодних окремих питань - про це говорить і Європа. Але багато держав кажуть уже про превентивні речі", - заявив Зеленський, додавши, що санкції захищають не Україну, а країни ЄС за рахунок нашої держави.

"Я вважаю, що це не чесно. І я відвертий у цьому", - зазначив Зеленський.

Про вступ України до НАТО

За словами Зеленського, вступ України до НАТО "на жаль, залежить не від України". Він також наголосив, що жодна країна не виступить на захист України, якщо Росія наважиться піти на масштабне військове вторгнення.

"Для НАТО це дуже страшно - якщо Україну взяти в НАТО, то якщо потім щось станеться, потрібно буде захищати. І це для НАТО - серйозні виклики", - зазначив він, додавши, що якщо буде повномасштабна війна, то вона точно торкнеться кордони країн НАТО.

Про найбільший ризик для України

Зеленський сказав, що найбільший ризик для суверенітету України - дестабілізація ситуації всередині країни.

"Найбільший ризик для суверенітету нашої держави, і це думка всіх партнерів, я не можу говорити про конкретику, але найбільший ризик – це дестабілізація всередині нашої держави. Це найслабша ситуація може бути для України", - заявив він.

Про українську армію

За словами Зеленського, особовий склад ЗСУ підготовлений не гірше за армії країн НАТО.

"Наша армія - не слабша за рівень НАТО, тому що наші бійці - практики, на жаль. І я змушений помітити, що якщо буде повномасштабна війна, то вона торкнеться не лише наших територій", - наголосив він.

Про виїзд дипломатів з України

"Я вважаю, що це помилка і відверто про це говорю. Я не маю права говорити, що це помилка урядів шанованих держав. Я вважаю, що це помилка для нас, для України. У такій ситуації усі мають бути на місці", - сказав Зеленський.

Він наголосив, що на його думку, посольські працівники та дипломати мають бути в Україні.

"Це капітани дипломатії, представники власних країн. А ми знаємо, що капітани останніми покидають цей корабель. А Україна – не "Титанік", – зазначив президент.

Про позицію Німеччини щодо "Північного потоку-2"

За словами Зеленського, у розмові з колишнім канцлером Німеччини Ангелою Меркель він сказав, що розуміє позицію Берліна щодо російського газопроводу, але хотів би більшої підтримки з боку Німеччини.

"Я розумію, що це бізнес, але якби у вас (Німеччини, - "Апостроф") були на кордоні ці війська, ви б робили з ними (РФ, - "Апостроф") цей "Північний потік-2"? Де ця контактна лінія бізнесу та реальності? Де вона?" – додав Зеленський.

Про потребу у переговорах у форматі США-Росія-Україна

Зеленський хотів би створення переговорного майданчика щодо врегулювання ситуації на сході України у форматі США-Росія-Україна.

"Як президент я повинен стукати у всі двері, говорити з усіма лідерами, пропонувати різні формати та майданчики, майданчики домовленостей, майданчики навіть не результату, а початку обговорення, бо, коли кажуть, немає зброї. Що може зробити президент Байден? Я не знаю, чи може він. Я хотів би вірити, що він це може і що він це зможе – щоб ми мали переговорний майданчик у форматі США-Росія-Україна", - сказав президент.