RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Антивоєнні виступи в Білорусі: мирні громадяни проти відправлення військ в Україну, фото та відео

Мирні білоруси, які у неділю, 17 лютого, мали проголосувати на т.зв. "референдумі" за зміни до конституції Республіки влаштовують на масові акції протесту проти війни в Україні.

Сайт "Апостроф" зібрав головну інформацію щодо антивоєнних протестів у Білорусі.

Білоруси побоюються, що конституційний "референдум" дозволить Росії розмістити ядерну зброю біля Республіки.

Демократичні сили закликали небайдужих білорусів не лише голосувати, залишивши у бюлетені два хрестики, а й висловивши свій протест проти втягування Білорусі у військову агресію, а також підтримати українців у їхній рішучій боротьбі.

Лідери опозиції звернулися до білорусів із проханням підтримати народ України, який бореться проти російських окупантів.

Президент України Володимир Зеленський також звернувся до білорусів:

"Щиро бажаю Білорусі знову стати такою ж доброю та безпечною, якою її ще недавно всі бачили. Зробіть правильний вибір – це головний вибір вашого великого народу" .

Білоруси почали масово збиратися біля виборчих дільниць. Дехто був одягнений у кольори українського національного прапора. Чути антивоєнні гасла.

У відповідь силовики розпочали затримання незгодних. Правозахисники повідомляють, що на дільниці №69 у Стайках було затримано опозиціонера Костянтина Шабуніна.

Проте силовикам не вдалося залякати білорусів. Заклики "Ні – війні!" чути на багатьох дільницях для голосування.

У Мінську силовики та переодягнені у цивільне працівники "правоохоронних" органів затримали чоловіка, який прийшов на дільницю з українським прапором.

А на ділянку в одному зі спальних районів Мінська, де розпочалися виступи незгодних, було направлено цілий підрозділ карателів.

Дедалі більше білорусів підтримують протести.

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала білорусів збиратися біля будівлі Генштабу у Мінську, а в інших містах виходити на центральні площі. За її словами, зараз вирішується доля усієї країни та всього народу.

Силовики вимагають від громадян припинити акції протесту, проте люди нагадали, що ОМОН має захищати людей, а не залякувати.

Президент Франції Еммануель Макрон звернувся до білорусів із проханням не допустити перетворення їхньої країни на місце базування російських ядерних ракет, націлених на Європу.

На знак протесту проти війни мінчани масово несуть квіти до стін посольства України у Білорусі, проте міліція намагається їм перешкоджати.

Посольство США опублікувало заяву у зв'язку з проведенням "референдуму", яким сказано, що референдум Лукашенка ще сильніше занурює Білорусь у пітьму минулого:

"З самого початку референдуму не вистачало довіри та легітимності, і він був лише слабкою імітацією демократичних процедур. Він був розроблений тільки для того, щоб зміцнити контроль режиму над владою. Ми закликаємо режим вимагати негайного припинення нападу Росії на Україну та припинення ролі Білорусі в Україні цьому катастрофічному конфлікті".

Щоб затримати одного протестуючого білоруса, знадобилося відразу сім "силовиків".

У центрі Мінська перекрили для руху вул. Комуністичну та вул. Янки Купали. Перекривають проспект Незалежності від Янки Купали у бік пл. Перемоги. Проте люди збираються біля будівлі Генштабу у Мінську.

Білоруські дипломати підтримали виступи співгромадян проти Лукашенка. На посольстві Республіки у Вільнюсі зняли "радянський" прапор та замінили на національний БЧБ-прапор та прапор України. Національний прапор також помітили і на посольстві Білорусі в Парижі.

Лідер українського рок-гурту "Океану Ельзи" Святослав Вакарчук звернувся до білорусів.

Білоруські правозахисники повідомили про 88 затриманих на масових протестах 27 лютого.

Кіберпартизани повідомляють, що це внаслідок їхньої атаки. Мета - заморозити перекидання окупаційних військ.

А тим часом у Мінську спостерігаються сильні затори.

Нагадаємо, ветеран ВДВ, гвардії підполковник, екс-комбриг 38 брестської десантної бригади Валерій Сахач звернувся до співвітчизників, які можуть приєднатися до окупантів в Україні, з потужною промовою. Він розповів співвітчизникам правду про вторгнення Росії в Україну, і зазначив, що будь-якій розсудливій людині ясно, що Україна ніколи не загрожувала і не загрожує Білорусі.