RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Європарламент прийняв заявку України на вступ до Євросоюзу

Європарламент ухвалив заявку України на вступ до Євросоюзу, подану Володимиром Зеленським напередодні. Розпочато спеціальну процедуру вступу.

Рішення було ухвалене під час позачергового засідання євродепутатів, присвяченого ситуації в Україні.

Заявка про вступ України до ЄС за прискореною процедурою зареєстрована та перебуває на розгляді.

"Європарламент прийняв заявку України на вступ до Євросоюзу. Розпочато спеціальну процедуру вступу", - йдеться у повідомленні.

Міністр закордонних справ прокоментував це рішення Європарламенту. На його думку, військові події в Україні "вимагають великих та історичних рішень" і приєднання країни до ЄС є необхідним - він закликав Євросоюз запропонувати Україні членство.

"Найкраще рішення, яке зараз може прийняти Європейський Союз, - це негайно взяти Україну до свого складу. Просто зараз зробити Україну повноправним членом ЄС. Історичні часи вимагають великих та історичних рішень, здатних докорінно змінити динаміку подій" , - написав він у Twitter.

Процес вступу країн до Євросоюзу зазвичай займає від 15 до 18 місяців, доки країна-кандидат адаптує свої інститути, стандарти та інфраструктуру, щоб виконувати зобов'язання як держава-член. Скільки часу забере процес вступу для України за прискореною процедурою наразі невідомо.

При цьому видання Delfi пише, що деякі привілеї для українців можуть бути запроваджені і раніше як на рівні окремих країн ЄС, так і всього союзу. Йдеться про додаткову підтримку студентам, програми культурного та наукового обміну, послаблення при видачі віз та права на роботу в Європі тощо. Вже досягнуто домовленості, що українцям, які рятуються від війни, нададуть право залишатися та працювати в будь-якій країні ЄС на строк до трьох років.

На даний момент країнами-кандидатами є Албанія, Республіка Північна Македонія, Чорногорія та Туреччина.

Нагадаємо, у понеділок 28 лютого президент України Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Євросоюзі.

"Цим листом Україна, як європейська держава, яка поважає цінності, закріплені у статті 2 Договору про Європейський Союз, має честь подати заявку на членство у Європейському Союзі, відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз", - йдеться у документі.

У той же день президенти восьми країн-членів ЄС – Болгарії, Польщі, Латвії, Литви, Естонії, Словаччини, Словенії та Чехії – оприлюднили заяву, в якій закликали Євросоюз негайно розпочати переговори про вступ України до ЄС та надати їй статус країни-кандидата на вступ.