RU  UA  EN

Субота, 15 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 червня

Всі новини

На переговорах у Туреччині обговорювали нейтральний статус для України: що це означає

Нейтральна Україна залишиться позаблоковою без'ядерною державою, але цей статус має бути закріплений системою гарантій безпеки, аналогічних п'ятій статті Статуту НАТО, коли гаранти не зможуть залишитись осторонь у разі нападу.

Про це розповів член української делегації, Надзвичайний та Повноважний Посол України у 1995-1998 роках, дипломат, державний діяч, кандидат юридичних наук Олександр Чалий.

Україна може зафіксувати свій сьогоднішній статус позаблокової та без'ядерної держави у формі постійного нейтралітету, що вже зроблено у Декларації про суверенітет від 1990 року.

У такому разі наша країна не розміщуватиме у себе іноземні військові бази, військові контингенти, і не вступатиме у військово-політичні союзи, а військові навчання зможе проводити лише за згодою держав-гарантів.

Важливо, що угода не повинна позбавляти Україну права на вступ до ЄС. Навпаки, країни-гаранти повинні сприяти цим процесам.

Натомість Україна вимагає чітких гарантій безпеки, що юридично зобов'язують, які мають бути аналогічні п'ятій статті Статуту НАТО. Це означає, що у разі нападу на неї країна може протягом трьох днів запросити негайних консультацій.

Якщо проблему не вдасться вирішити дипломатичним шляхом, гаранти мають надати військову допомогу та озброєння, а також, можливо, закрити повітряний простір над Україною.

Раніше у Стамбулі завершився перший день переговорів між Росією та Україною, які тривали три години.