RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Зарплати для депутатів-втікачів: у "Слузі народу" розповіли подробиці

Депутати Верховної Ради отримують свою зарплату не за статус чи наявність мандата, а за підсумками своєї законодавчої роботи, тож нардепам-втікачам жодних виплат не буде.

Про це "Апострофу" розповіла член регламентного комітету ВР, нардеп Людмила Марченко.

"Ми керуємося Законом про статус народного депутата, і у законі впливу партії чи політсили на цей статус нема. Але зарплата нараховується не за статус чи наявність мандату", - зазначила Марченко.

За словами члена регламентного комітету, щоб отримувати зарплату, нардеп має виконати дві основні умови.

"Якщо раніше народні депутати, дійсно, отримували зарплату просто так, за те, що вони такі от чарівні, то 2019 року було внесено зміни у законодавство і прив'язали заробітні плати до показників роботи народного депутата", - каже Марченко .

Вона пояснила, що є дві виплати, і кожна пов'язана з роботою. Одна з них – це голосування у сесійній залі.

"Якщо депутат із будь-якої фракції не присутній на голосуванні під час чергового засідання, заробітну плату він не отримує. Якщо 70% засідань він відвідав, а 30% - ні, то зарплати не отримує. Друга частина заробітної плати нараховується за роботу у комітеті 50 на 50. Якщо 50% робочих комітетських днів він не був присутній, то відповідно він не отримує нарахувань за цей період, тому не важливо, з якої фракції депутат: якщо він не ходить на засідання Верховної Ради, на засідання комітету, то зарплати він не отримує", - резюмувала член регламентного комітету .

Нагадаємо, що за кілька тижнів до початку широкомасштабної агресії РФ проти України окремі народні депутати покинули країну і розповзлися по всьому світі. В Офісі генпрокурора нарахували 20 таких нардепів-утікачів. Більшість їх представляли ОПЗЖ.