RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

ЗСУ звільнили від рашистів селище: зведення Генштабу на вечір 11 травня

У Генеральному Штабі Збройних Сил України відзвітували про ситуацію на фронтах станом на 18.00 11 травня. Серед успіхів - звільнення населеного пункту Питомник Харківської області.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу, опублікованому у Facebook.

Там нагадали, що український народ вже сімдесят сьому добу героїчно протистоїть воєнному вторгненню Росії. Ворог надалі проводить наступальні дії у Східній операційній зоні. Найбільш активно діє на Слобожанському та Донецькому напрямках.

Волинський та Поліський напрямки

Росіяни активних дій не проводили. Там тривають заходи інженерного обладнання оборонних позицій вздовж держкордону у Брестській та Гомельській областях. Також там проводять збори із залученням військовозобов’язаних запасу.

Є загроза завдання з білоруської території ракетних та авіаційних ударів по об’єктах України.

Сіверський напрямок

Противник надалі забезпечує посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Задля недопущення перегрупування військ ЗСУ та перекидання їх на інші напрямки, російські підрозділи продовжують проведення демонстраційних дій. У прикордонних областях нарощує систему протиповітряної оборони.

Харківський напрямок

Ворог наступальних дій не проводив. Російські підрозділи перейшли до оборони для уповільнення темпу наступу військ ЗСУ. Там було звільнено н. п. Питомник.

Слов’янський напрямок

Ключові зусилля зосереджено на створенні умов для відновлення наступу. Противник продовжував поповнення запасів матеріально-технічних засобів для нарощування наступальних спроможностей.

На більшій частині тимчасово зайнятих територій Харківської області окупанти здійснюють подавлення мережі мобільного зв’язку. Місцеві жителі кількох населених пунктів залишаються без електрики та води. Росіяни забороняють виїзд на територію підконтрольну Україні.

Донецький напрямок

Противник зосереджує зусилля на отриманні повного контролю над містом Рубіжне та проведенні наступу в напрямку населеного пункту Лиман. Намагається утримати позиції на правому березі річки Сіверський Донець. Продовжує підготовку до проведення наступу в напрямках населених пунктів Курахове та Новопавлівка.

Росіяни продовжують обстрілювати позиції військ ЗСУ. Збільшили інтенсивність ведення повітряної розвідки із застосуванням безпілотників.

Бахмутський напрямок

Для підготовки наступу окупанти ведуть артилерійські обстріли позицій військ ЗСУ в районах н. п. Світлодарськ та Троїцьке. Провели штурмові дії у напрямках на Оріхове та Тошківку, проте успіху не мали.

У Маріуполі основні зусилля противник зосередив на блокуванні та спробах знищення українських підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Продовжує завдавати артилерійських та авіаційних ударів.

Криворізький та Миколаївський напрямки

Росіяни активних бойових дій не проводили, обстрілювали підрозділи ЗСУ зі ствольної артилерії та мінометів. Встановлювали інженерне обладнання передових позицій.

Чорноморська та Азовська морська зони

Російські корабельні угруповання виконують завдання ізоляції районів бойових дій та ведення розвідки. Окупанти завдають ракетних ударів по важливих об’єктах інфраструктури країни, надають підтримку сухопутним військам на приморському напрямку, блокують цивільне судноплавство.

При цьому, ворог продовжує зазнавати втрат, він дезорганізований та деморалізований. Військовослужбовцям окремих підрозділів ЗС РФ, що виконують завдання в Україні, повідомили про неможливість проведення ротації до кінця терміну проведення так званої “спецоперації”.

Раніше повідомлялося, що розвідка США озвучила ймовірний план Кремля: президент РФ Володимир Путін через безуспішну "спецоперацію" в Україні може оголосити воєнний стан на території Росії і розв'язати війну на окупованій частині Молдови.