RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Постачання тримали в таємниці: як Болгарія допомогла Україні на початку повномасштабного вторгнення

Протягом усього періоду війни в Україні багато країн допомагало нам у боротьбі з російськими загарбниками. У тому числі й Болгарія - на початку повномасштабного вторгнення РФ, вона постачала зброю та паливо, що виявилося критично важливим.

Про це пише видання Welt.

Так, у перші місяці війни в Україні катастрофічно не вистачало палива та боєприпасів радянських калібрів, а також комплектуючих до зразків зброї часів СРСР.

Як виявилося, їх надавала Болгарія, зокрема Софія, при цьому приховуючи цей факт, щоб постачання не зірвали проросійські політики в болгарському уряді.

Читайте також: Яка зброя потрібна для перемоги у війні: прогноз експерта

За даними журналістів, болгарський уряд не став укладати з Україною міжурядові угоди, налагодивши постачання через посередницькі компанії у Болгарії та за кордоном. Військові товари йшли до Румунії, Угорщини та Польщі, а вже звідти до України.

"За нашими оцінками, близько третини боєприпасів, необхідних українській армії на ранньому етапі війни, надходили з Болгарії", - заявив колишній прем'єр-міністр Болгарії Кирило Пєтков.

Водночас в Україну надходило і, відправлене Болгарією, дизельне пальне, яке одержується при перероблюванні російської сирої нафти на заводі "Лукойл".

"Болгарія стала одним із найбільших експортерів дизельного пального в Україну і часом покривала 40 відсотків потреб України", - повідомив колишній міністр фінансів країни Ассен Василів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив цю інформацію, додавши, що без болгарської допомоги росіяни захопили б більше сіл та міст, "убили б, закатували та зґвалтували" більше українців.

"Кирило Пєтков виявив принциповість, і я завжди буду йому вдячний за те, що він використав усі свої політичні навички для пошуку рішення", – резюмував Кулеба.

За інформацією журналістів, усі постачання з Болгарії до України було профінансовано США та Великобританією.

Раніше ми писали, коли Шольц відправить "Леопарди" Україні.